Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Kolik stojí bageta? Záleží na vás…

Kolik stojí bageta? Záleží na vás…
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pomoci lidem zvládat drahotu jinak než teatrálními nákupy v cizině se rozhodl jeden francouzský pekař. Jde na to jednoduše podle hesla ‚náš zákazník, náš pán‘: Zaplaťte, kolik můžete.

Pekař Maxime Lefebvre nechává celý listopad na zákaznících, kolik mu zaplatí za bagetu. Minimum je 60 centů (kolem 15 korun), což je výrazně méně než tržní cena. Prodejce tak chce pomoct těm, kteří se ocitli v problémech kvůli růstu cen. Ve svých pekárnách Mamatte kromě toho nabízí pečivo z předchozího dne za poloviční cenu nebo akci 3+1 zdarma na chleby, koláče a další pečivo.

Cena bagety dobře odráží míru inflace. V minulém století stála pod frank (jedno euro odpovídá asi 6,5 zaniklého francouzského franku), zatímco dnes stojí běžně přes euro. Kvůli inflaci se cena v posledních měsících dostala ještě o několik centů výše. S vyššími náklady se přitom potýkají i sami pekaři, počátkem roku jich v Paříži demonstrovalo několik stovek kvůli obavám z růstu cen energií a surovin, připomíná deník Le Figaro.

Lefebvre se rozhodl prodávat tradiční francouzskou bagetu ve svých pěti pekárnách Mamatte na severu Francie za volnou cenu. Nechává na zákaznících, kolik mu za toto bílé pečivo chtějí dát. Reálná cena by podle něj po započtení všech nákladů včetně práce měla být dvě eura.

„Bageta je symbolem naší země a je také základem rodinné stravy. Položili jsme si otázku, co můžeme udělat, abychom lidem pomohli,“ říká Lefebvre. S nápadem prý přišla jeho manželka. „Řekla mi: ‚Proč nenabídneš zákazníkům, aby si cenu určili sami?‘“

„Zaplatili jsme tolik, kolik platíme vždycky. Problémy má spousta lidí, a když jim tohle pomůže… navíc jsou ty bagety moc dobré, řekli deníku Le Parisien důchodci z Amiens Philippe a Laurence. Z 1500 baget, které se v Lefebvrových provozovnách denně prodají, zaplatí pětina až čtvrtina zákazníků oněch minimálních 60 centů, deset až 15 procent 80 nebo 90 centů. Naprostá většina dá jedno euro, což je obvyklá cena. „Někteří (zákazníci) platí 1,50 eura s tím, že tak chtějí pomoct lidem v nesnázích, a chtějí, aby akce pokračovala déle než měsíc,“ vysvětluje vedoucí podniku.

Není ale jisté, zda pekař se sociálním cítěním bude moci ve svém nápadu pokračovat. Náklady, které Lefebvre podrobněji nerozebírá, budou pravděpodobně značné. Jeho iniciativa se nicméně setkala s velkým ohlasem zákazníků.

Zdroje:
ČTK, Le Figaro, Le Parisien