Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kníže: Schwippelovi se za Topolánka nemstím. Jen ho propouštím

Kníže: Schwippelovi se za Topolánka nemstím. Jen ho propouštím
zdroj: Mediafax

Karel Schwarzenberg žádá od šéfky sněmovny Miroslavy Němcové souhlas, aby mohl z ministerstva zahraničí pro nepotřebnost vyhodit Jana Schwippela. Ten jako někdejší poslanec ODS zvedl ruku pro nedůvěru Topolánkově vládě, jejímž členem byl i kníže. Nejedná se ale o pomstu, ujišťuje Schwarzenberg.

Podle informací HN žádal resort Karla Schwarzenberga o možnost zbavit se bývalého poslance už na začátku minulého měsíce. Bývalí zákonodárci totiž mají po odchodu ze sněmovny zákonný nárok vrátit se ke svému bývalému zaměstnavateli, který jim musí rok držet stejné místo. Jedinou možností, jak vyhodit exposlance, je požádat o souhlas předsedkyni Poslanecké sněmovny.

Máme moc lidí, hájí se Kníže

„Zatím jsem to nepodepsala, ale kloním se k tomu, že dám ministrovi zahraničí souhlas," řekla HN Němcová. Ministr zahraničí Schwarzenberg odmítá, že by propuštění Jana Schwippela souviselo s odvetou za to, že hlasoval pro nedůvěru vládě Mirka Topolánka, která padla během předsednictví České republiky Evropské unii.

„Je mi líto, ale musíme volky nevolky snižovat stavy našich zaměstnanců. Proto musíme dotyčného pána propustit. Propouštíme i řadu jiných lidí. Kdybychom nemuseli snižovat stavy, tak by odejít nemusel, ale bohužel pro něho nemáme zařazení a je zde řada lidí, kteří na ministerstvu pracují déle a potřebujeme je zde více. Některé lidi prostě propustit musíme," odpověděl serveru ParlamentníListy.cz Schwarzeneberg na dotaz, zdali propuštění exposlance nemůže vypadat jako pomsta za jeho "potopení" vlády a za to, že aktivně vystupoval proti přijetí Lisabonské smlouvy, kterou Schwarzenberg naopak výrazně podporoval.

Celý článek na ParlamentniListy.cz