Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Dobeš chce povinný druhý cizí jazyk. Školy říkají ne

Dobeš chce povinný druhý cizí jazyk. Školy říkají ne
zdroj: Mediafax

Němčina, ruština, francouzština nebo třeba i španělština by se v sedmé třídě mohly vyučovat povinně. Počítá s tím ministerstvo školství zhruba od školního roku 2012 až 2013. Nedávno to uvedl ministr školství Josef Dobeš. Žákům se nápad líbí, školy říkají ne.

„Protože říkáme povinný cizí jazyk, tak ho musíme stanovit. A v tuhle chvíli, jak mám přehled přes státní maturity, tak si konkurují německý jazyk a ruský jazyk. To jsou asi dva nejžhavější kandidáti na povinný předmět," řekl nedávno Dobeš.

S povinným cizím jazykem na školách nesouhlasí ale například pražská Základní škola Slovenská. Ta nabízí výuku druhého cizího jazyka od šesté třídy, ovšem pouze jako volitelný předmět. Přestože skupinky na španělštinu i francouzštinu jsou narvané, tak ředitelka školy Hana Žampová s návrhem povinného dalšího cizího jazyka nesouhlasí.

„Protože skutečně jsou děti, které mají problémy už s jedním cizím jazykem, protože mají poruchy s učením. Velký problém jim dělá mateřský jazyk, natož tedy k tomu zvládnout dva cizí jazyky," řekla Žampová v rozhovoru Českého rozhlasu.

Celý článek na ParlamentniListy.cz