Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Když se zdi domů změní v zahrady

Když se zdi domů změní v zahrady
Zahrada zdobící fasádu pařížského muzea Musée du quai Branly | zdroj: Profimedia

Jak dostat přírodu zpátky do měst a co nejblíž lidem, když už není kde vytvořit nový park? Co takhle nasázet si zeleň přímo na fasádu domu!

 

Vertikální zahrady, které zdobí domy ve velkých světových metropolích, nejen lahodí oku, ale pomáhají čistit ovzduší a navíc ještě snižují teplotu uvnitř domu, takže jsou takovými zelenými "klimatizacemi".

Se zelení na fasádách se dá doslova kouzlit – zahradní architekti volbou rostlin dokážou na zdech vytvořit nápadité vzory. A co teprve, když na podzim začnou zasazené rostlinky hrát všemi barvami – třeba na takový milánský Bosco Verticale, ve kterém si lidé připadají jako v pralese, je radost pohledět!

Přitom zdánlivě stačí málo – trocha (dobře, poměrně dost) rostlin, dobře rozmístěných stromů a keřů na balkonech a dost vody. Jen zahradníci mají poněkud komplikovanější práci – místo sekačky a kleští si na úpravu "zahrady" musí navléknout horolezecký postroj.

Ale pozor, nepleťme si vertikální zahrady s břečťanem nebo jinými popínavkami obrostlými fasádami domů. Tady jde o skutečné zahrady, jen jsou rostliny místo vedle sebe nasázeny nad sebou. Buď v hydroponickém roztoku, nebo ve speciálních zeminách.

Zdroje:
Vlastní