Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Když se historie opakuje. Na Ukrajině vyplouvají na povrch hrůzy druhé světové války

Když se historie opakuje. Na Ukrajině vyplouvají na povrch hrůzy druhé světové války
Oleg Tubolcev s lebkou nalezenou na dně vypuštěné Kachovsk přehrady | zdroj: Profimedia

Tvrdé střety na Ukrajině mezi obránci a ruskými vojsky se odehrávají na místech krvavých bojů druhé světové války. V blátě se našly náboje, zbraně, a dokonce i lidské ostatky pocházející z těchto temných dob.

Ukrajinský řidič tanku Oleksandr Škalikov prozkoumával suché dno vyprázdněné Kachovské přehrady. Šplhal přes balvany, staré pneumatiky a šrot pokrytý měkkýši. Objevil přitom připomínku hrůzných bitev ztracenou pod hlínou a vodou.

Z ustupující vody poničené přehrady se vynořil velký kámen s vyrytým hákovým křížem. Vedle něj byl uveden rok 1942. „Historie se opakuje,“ cituje deník The New York Times Škalikova odkazujícího na mrazivé načasování.

Svastiku odhalila červnová exploze Kachovské přehrady, válečného aktu, který šokoval celý svět. „V této válce bojujeme ve stejné krajině a se stejnými zbraněmi, jaké se používaly ve druhé světové válce,“ uvedl tankista.

Pokrok podobu války změnil. V dnešní době obvykle bojují menší taktické skupiny vybavené technologiemi, jako jsou drony. Nesmíme zapomínat ani na význam hybridní války vedené nevojenskými prostředky (ekonomické sankce, psychologický nátlak či kybernetické útoky).

Škalikov však připomněl, že válka na Ukrajině připomíná právě druhou světovou válku hojným využitím dělostřelectva a tanků. Na bahnitých březích nádrže přehrady pak bylo objeveno mnoho dalších pozůstatků největší a nejničivější války v dějinách.

Po stopách smrti

Nalezeny tam byly kusy moderních raket protivzdušné obrany z aktuálního konfliktu, největší války na území Evropy od dob druhé světové. V oblasti Kachovské přehrady se však nachází také munice z dob invaze nacistického Německa, píše web Business Insider.

To však není ani zdaleka všechno. Skupina Paměť a sláva (Пам'ять і слава) hledající padlé a pohřešované vojáky na Ukrajině našla již dvě stovky ostatků pocházejících z druhé světové války ve stejných zákopech, v nichž se nyní bojuje. Objevují dokonce i kosti německých vojáků. Lidské pozůstatky se našly také v nádrži Kachovské přehrady. Na některých lebkách dokonce ještě byly zachovalé přilby. Podle odborníků může jít o pozůstatky vojáků z druhé světové války, napsal list The Guardian.

Ostatky v blátě na dně přehrady sdíleli uživatelé na sociálních sítích formou mrazivých videí a snímků, kvůli probíhajícím bojům však nebylo možné pravost těchto materiálů potvrdit. Přehradu vyhodili do povětří zřejmě Rusové v noci na 5. června.

Voda zaplavila území Záporožské a Chersonské oblasti, z nichž musely být evakuovány tisíce lidí. Právě v oblasti nynější přehrady svedla německá a sovětská vojska roku 1943 tvrdé boje. Jednalo se o jednu z největších vojenských operací. Během ní mohl podle historiků padnout až milion vojáků. Přehrada zde vznikla o pár let později, v roce 1956. Současnost s historií se však nesetkává pouze zde. Ukrajinští vojáci se poblíž Kyjeva například ocitli v 80 let starých bunkrech.

Zdroje: