Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Kdo si pochutná na 40 let starém královském svatebním dortu?

Kdo si pochutná na 40 let starém královském svatebním dortu?
Kousek svatebního dortu prince Charlese a Diany míří do dražby | zdroj: Profimedia

Fanoušci britské královské rodiny budou mít možnost v dražbě koupit čtyřicet let starý kousek svatebního dortu prince Charlese a princezny Diany.

Mražená porce nepochází z patrového dortu následníka britského trůnu prince Charlese a jeho nevěsty Diany, ale ze zbývajících 22 svatebních dortů, které novomanželé při svatební slavnosti v roce 1981 věnovali personálu královské rodiny.

Kousek z mandlového těsta zdobí částečně uloupnutý státní znak Spojeného království.

Porci o délce 23 centimetrů si na památku schovala zaměstnankyně londýnského královského sídla Clarence House Moyra Smithová. Kromě dortu si uchovala i ručně psaný lístek se vzkazem: „Zacházejte s opatrností - svatební dort prince Charlese a princezny Diany“, který podepsala a doplnila datem královské svatby.

Rodina Smithových dort poprvé prodala v aukci v roce 2008 anonymnímu sběrateli za 1000 liber (31 000 korun). Zájemci si mohou kuriozitu opět pořídit v dražbě, která je naplánovaná na 11. srpna. Očekává se, že dezert jeho současnému majiteli vynese 300 až 500 liber (10 000 až 15 000 korun) spolu se slavnostním programem svatby a snídaňovým menu královské rodiny.

„Zdá se, že je ve stejně dobrém stavu, jako když byl poprvé prodán,“ uvedl dražitel a odhadce společnosti Dominic Winter Auctioneers Chris Albury. „Ale doporučujeme jej nejíst,“ dodal.

Letos v létě uplynulo 40 let od okázalé svatby královského páru. Diana Spencerová si vzala prince Charlese 29. července 1981 v londýnské katedrále svatého Pavla. Manželství skončilo rozvodem v roce 1996. Diana zemřela při tragické autonehodě o pouhý rok později.

Zdroje: