Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Proč se za malby britského prince Charlese platí statisíce liber

Proč se za malby britského prince Charlese platí statisíce liber
Je princ Charles talentovaný malíř? | zdroj: Profimedia

Když zrovna nemusí řešit povinnosti následníka trůnu, tráví britský princ Charles volný čas mimo jiné malbou. A protože hodnotu díla určuje několik proměnných, včetně slávy autora, je z něj jeden z nejúspěšnějších britských malířů současnosti.

Jeho obrazy nejsou sice špatné, ale lidé je kupují pravděpodobně hlavně jako investici. Mít doma malbu od britského prince se vyplatí a jistě bude mít s postupem času vyšší cenu.

I když Charles nikdy neprodává originály svých děl, jen prodej kopií akvarelů v obchodě u svého sídla Highgrove House mu podle odhadů deníku The Telegraph od roku 1997 vynesl dva miliony liber.

Celkové výdělky ale budou mnohem vyšší, a to v řádech milionů liber. Všechny utržené peníze putují na konto princovy nadace.

Podle svého mluvčího nejraději maluje "pod širým nebem a svůj obraz často dokončuje na jeden zátah". Nejčastější inspirací mu je prý okolí královnina sídla v Balmoralu a Sandringham House. "Někdy maluje během svých dovolených na lyžích nebo na zahraničních cestách, pokud je to možné," uvedl mluvčí.

Skrytý potenciál (nebo alespoň šanci na charitativní výdělek z prodeje děl) v něm objevila Anna Hunterová, majitelka Galerie Belgravia v centru Londýna. Jeho práci viděla v roce 1989 u článku v nedělním vydání.

"Napsala jsem mu dopis naznačující, že pokud by byly jeho práce provedeny na podepsaných litografiích, mohly by být prodány a výtěžek by posloužil jeho charitativní nadaci," vzpomíná Hunterová. Po nějakém čase se jí ozvala princova sekretářka s tím, že má Charles o nabídku zájem.

Za osm let spolupráce se podle Hunterové podařilo přes její galerii prodat princova díla za zhruba čtyři miliony liber. Jeho poslední práce – série tří litografií s nákladem po 100 kusech – se objevila na trhu v roce 2014. Jedna už je vyprodaná, a to za celkovou cenu čtvrt milionu liber.  

Zdroje:
Vlastní, The Telegraph