Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Kojak je bez práce. V New Yorku se málo vraždí

Kojak je bez práce. V New Yorku se málo vraždí
Telly Savalas jako Kojak | zdroj: Profimedia

Theo Kojak, hřmotný detektiv s hlavou jako poleno a lízátkem v puse, by se letos v únoru v New Yorku nudil. V americké megapoli v tomto měsíci po dvanáct dnů nezaznamenali jedinou vraždu.

Newyorská policie od prvního do dvanáctého února nemá hlášení o vraždě, což je "rekordní zápis" ve statistice kriminality, kterou město vede od roku 1963. Dosud nejdelší období bez vraždy zaregistrovala policie loni a trvalo deset dnů.

"Jsem šťasten z takové šňůry. Pochopitelně si přeju, abychom ji ještě dokázali prodloužit," citoval deník New York Post komisaře Williama Brattona.

Nový zápis potvrzuje postavení "Velkého jablka" jako nejbezpečnějšího z 25 největších amerických měst. To za Kojaka, hrdiny stejnojmenného seriálu z New Yorku, bylo nemyslitelné.

Ještě před čtvrtstoletím byl New York na opačné straně žebříčku.

Pro srovnání: Statisticky nejhorší byl rok 1990, kdy se ve městě stalo 2245 vražd, což je v průměru šest denně. Loni tam zaznamenali "pouhých" 328 vražd - méně než vraždu na den.

To je pokles o 85 procent! Také další statistiky ředitelství newyorské policie jsou pro pověst města příznivé. Počet krádeží se snížil o 82 procent, ozbrojených útoků ubylo o 58 procent a znásilnění o 52 procent.  

Zločinnost v New Yorku začala "upadat" v první polovině 90. let za starosty Davida Dinkinse. Tento demokrat a dosud jediný Afroameričan v této funkci vyhlásil program "čisté ulice", zasadil se o renovaci zchátralých domů nebo jejich zbourání a téměř o čtvrtinu posílil policejní sbor města.

Rozhodující podíl na snížení kriminality je však přičítán jeho nástupci Rudy Giulianimu, který osmapůlmilionové město řídil v letech 1994 až 2001.

A to jsou tři faktory, které jsou pokládány za hlavní důvod úspěchu v tažení proti zločinu v New Yorku:

1. Teorie rozbitého okna

Teorie je připisována sociálnímu psychologovi Jamesi Wilsonovi a kriminalistovi Georgi Kellingovi, kteří na základě experimentů upozornili na vcelku banální fakt: pokud rozbité okno zůstává nezaskleno, jsou vzápětí rozbita další okna v okolí. Nezasklené okno je jednoduše signálem, že v místě je tolerováno rozbíjet okna. A pokud mohou být rozbíjena okna, jsou páchány také další přestupky a jejich vážnost se stupňuje.

Tohoto poznatku se držel William Bratton, kterého v roce 1994 jmenoval tehdejší starosta New Yorku Giuliani šéfem newyorské policie. Bratton přiměl policejní velitele důsledně zasahovat proti drobným prohřeškům a krádežím. Nejhbitější policisté byli vyčleněni (a trénováni), aby chytali teenagery přeskakující turnikety v metru. Na Brattonův pokyn nařídil Giuliani městské správě, aby dnem i nocí čistila fasády, vozy metra a sloupy mostů od graffiti.

Časem ubylo nejen případů vandalství, ale i krádeží, ozbrojených přepadení a nakonec i vražd, které jsou na vrcholu pyramidy zločinu.

Teorie rozbitého okna by si konečně mohli povšimnout i primátoři a radní velkých českých měst.

2. Komplexní počítačová statistika (Compstat - Comprehensive Computer Statistics) 

Policejní šéf Bratton po svém nástupu do úřadu prosadil počítačový systém poskytující policii, ale i prokurátorům a dokonce médiím, aktuální a analytické informace o kriminalitě. Místním policejním velitelům umožnil rychle analyzovat situaci a rozhodovat o zásazích.

3. Konec éry cracku

Boje mezi překupníky cracku (kokain ve formě krystalů určený ke kouření) stály ve druhé polovině osmdesátých let za tím, že se počet vražd v New Yorku téměř zdvojnásobil. Dějištěm tvrdých bojů mezi dealery byl především Bronx. Počátkem 90. let však crack vyšel z módy, nová generace newyorských teenagerů se spokojila s marihuanou.

Strmě klesající statistiky kriminality v New Yorku nemají ve Spojených státech obdoby. Také únorových dvanáct dnů bez vraždy je pro město "dobrý výkon". Jenže při pohledu na meteorologické zpravodajství zjistíte, že v tomto případě pomohla matka příroda. Teploty ve městě a okolí v první dekádě února klesaly pod minus deset stupňů Celsia a vanul ostrý severní vítr.

Do takového počasí byste nevyhnali psa, natož zločince.

Zdroje:
Vlastní