Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Přestávky v bojích v Pásmu Gazy jsou krokem správným směrem, prohlásil Biden

Přestávky v bojích v Pásmu Gazy jsou krokem správným směrem, prohlásil Biden
Jídlo pro prchající Palestince v Rafáhu | zdroj: Profimedia

Přestávky v bojích v Pásmu Gazy ze strany Izraele jsou krokem správným směrem. Prohlásil to americký prezidentem Joe Biden, podle něj však není v současnosti možné dosáhnout delšího klidu zbraní. Izrael souhlasil, že v některých částech na severu Pásmu Gazy přeruší na několik hodin údery, by mohlo odejít civilní obyvatelstvo.

Přestávky v úderech podle Bidena umožní tisícům lidí, kteří nebojují, se dostat do bezpečí. Vzniknou dva koridory, které umožní lidem odejít ze severu Pásmu Gazy, kde jsou údery a vojenské operace izraelské armády nejsilnější.

Biden dodal, že s izraelskými představiteli již týdny jedná o krocích, jež mají zvýšit ochranu civilistů v Pásmu Gazy, navýšit humanitární pomoc tomuto palestinskému území a vést k osvobození lidí, které uneslo palestinské hnutí Hamás.

Bílý dům ve čtvrtek oznámil, že Izrael souhlasil s přestávkami v bojích, jež budou platit po dobu čtyř hodin na omezeném území na severu Pásmu Gazy. Dočasná přerušení úderů potvrdil v rozhovoru pro stanici Fox News i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který ale odmítá mluvit o „humanitárních přestávkách“. „Chceme usnadnit bezpečný odchod civilistů daleko od oblastí, kde se svádějí boje,“ řekl Netanjahu.

Podle serveru The Times of Israel Netanjahu znovu odmítl delší přestávky v bojích, pokud nebudou propuštěni rukojmí, která drží Hamás. Podle něj boje budou pokračovat do porážky hnutí Hamás. „Neusilujeme o dobytí Gazy, neusilujeme o okupaci Gazy a neusilujeme o vládu nad Gazou,“ uvedl izraelský premiér.

Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) ve čtvrtek využilo dva humanitární koridory pro odchod ze severu Pásmu Gazy na 50 000 lidí. „Stovky tisíc lidí, kteří zůstávají na severu (Pásma Gazy), usilují o to, aby si zajistili minimální množství vody a jídly nezbytného pro přežití,“ cituje dnes úřad OSN server The Times of Israel.

Biden ve čtvrtek také novinářům potvrdil, že v rozhovorech s Netanjahuem žádal o třídenní přestávku v bojích.

„Děláme také, co je v našich silách, abychom zvýšili humanitární dodávky a pomoc,“ uvedl dále Biden. Podle něj je cílem, aby do Pásma Gazy odjíždělo denně 150 nákladních vozů s pomocí. Ve středu podle amerického prezidenta odjelo na palestinské území 106 nákladních vozů s pomocí. Jediným bodem pro vstup do Pásma Gazy je v současnosti přechod Rafáh na hranici s Egyptem.

Ve čtvrtek podle tří zdrojů agentury Reuters přijelo přes hraniční přechod Rafáh do Pásma Gazy zhruba 100 nákladních vozů s pomocí. OCHA však informuje o 65 nákladních vozech. Podle Reuters z Pásma Gazy mohlo odejít ve čtvrtek přes Rafáh na 700 lidí. Jednalo se o cizince či palestinské pacienty.

Zdroje: