Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

EU navýší pomoc pro Pásmo Gazy na celkových 2,4 miliardy

EU navýší pomoc pro Pásmo Gazy na celkových 2,4 miliardy
Ursula von der Leyenová na konferenci unijních velvyslanců | zdroj: Profimedia

Evropská unie navýší humanitární pomoc pro Pásmo Gazy o dalších 25 milionů eur (610,4 milionu korun), oznámila dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Již v říjnu šéfka unijní exekutivy informovala o ztrojnásobení humanitární pomoci pro civilisty v Gaze na 75 milionů eur, s nynějšími 25 miliony eur tak celková částka činí 100 milionů eur (2,4 miliardy korun).

„Izrael má právo bránit se v souladu s mezinárodním právem a mezinárodním humanitárním právem,“ zopakovala šéfka Evropské komise v projevu na konferenci unijních velvyslanců, která se dnes koná v Bruselu. „Jsme povinni udělat vše, co je našich silách, abychom ochránili civilisty, kteří mohou být v ohrožení. Dnes mohu oznámit, že navyšujeme humanitární pomoc pro Gazu o dalších 25 milionů eur. Celková humanitární pomoc tak činí 100 milionů eur,“ dodala.

Jak Ursula von der Leyenová prostřednictvím sociální sítě X rovněž informovala, o situaci v regionu hovořila s egyptským prezidentem. „Poděkovala jsem mu za to, co Egypt dělá při distribuci humanitární pomoci Gaze a při pomoci dostat evropské občany z Gazy,“ uvedla s tím, že se s Abdalem Fattahem Sísím shodli na „důležitosti ochrany civilních životů, respektování mezinárodního a humanitárního práva a zajištění toho, aby nebyli Palestinci vysídleni z Gazy“. „Dospěli jsme k závěru, že na Blízkém východě je potřeba trvalý mír založený na dvoustátním řešení,“ dodala šéfka Evropské komise.

Jak již dříve von der Leyenová v souvislosti s pomocí Pásmu Gazy zdůraznila, Evropská komise si musí být jista, že se pomoc dostane k těm, kteří ji opravdu potřebují.

Země EU od 7. října, kdy hnutí Hamás vládnoucí v Pásmu Gazy zaútočilo na Izrael, vedou spory, zda pokračovat v pomoci na palestinská území. Některé mají obavy, že se pomoc dostane do rukou Hamásu, který EU pokládá za teroristickou organizaci.

Jordánsko dodalo ze vzduchu lékařskou pomoc polní nemocnici v Pásmu Gazy

Jordánské letectvo dnes v noci shodilo ze vzduchu naléhavou lékařskou pomoc v podobě medicínského materiálu jordánské polní nemocnici v Pásmu Gazy. Oznámili to jordánský král Abdalláh II. a také státní média. Izraelská armáda ráno uvedla, že se operace uskutečnila s její spoluprací.

„Letoun královského letectva shodil naléhavou lékařskou pomoc s využitím padáků jordánské polní nemocnici v Gaze, jejíž zásoby docházejí kvůli odkladu dodávek pomoci přes přechod Rafáh,“ uvedla jordánská státní agentura, která citovala vojenský zdroj z hlavního velení jordánských ozbrojených sil.

Jordánsko minulý týden oznámilo stažení svého velvyslance v Izraeli, jemuž zároveň vzkázalo, aby neposílal zpět do Ammánu svého velvyslance. Stalo se tak na protest proti pokračujícímu izraelskému bombardování Pásma Gazy, při němž podle Ammánu umírají nevinní lidé a které způsobuje humanitární katastrofu.

Mluvčí izraelské armády ráno sdělil, že se dodávka pomoci ze vzduchu uskutečnila ve spolupráci s Izraelem. „Vybavení bude použito zdravotnickým personálem pro pacienty,“ uvedl mluvčí.

Zdravotnické úřady v Pásmu Gazy kontrolovaném islamistickým hnutím Hamás tvrdí, že v nynější válce bylo zabito více než 9770 Palestinců. Válku rozpoutal bestiální útok Hamásu na jižní Izrael 7. října, kdy povraždil na 1400 lidí a odvlekl více než 240 rukojmích.

Mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus v neděli televizi CNN řekl, že Izrael v posledních dvou dnech na několik hodin přerušil ostřelování severní části Pásma Gazy, aby umožnil civilistům bezpečně odejít na jih. Izrael čelí z různých stran tlaku, aby vyhlašoval humanitární přestávky v bojích.

Izraelský premiér mírní kontroverzní vyjádření o rezervistech

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se zjevně snaží mírnit vyjádření, v němž podle médií naznačil, že předválečný protest mezi rezervisty mohl povzbudit islamistické hnutí Hamás k útoku na Izrael ze 7. října.

Netanjahu řekl, že možná bude třeba prošetřit, jestli měsíce protestů proti jeho vládě, včetně protestu rezervistů, kteří prohlásili, že už se nebudou hlásit do pravidelné služby, nepřispěly k motivaci Hamásu provést krvavý útok v jižním Izraeli. Po veřejné kritice však na síti X napsal, že Hamás započal válku, „protože nás chce všechny pozabíjet, a ne kvůli jakémukoli sporu mezi námi“.

„Hamás se zmýlil - a proto bude eliminován. Jen společně zvítězíme,“ dodal izraelský premiér, jehož předválečná částečně krajně pravicová vláda čelila protestům proti vládnímu návrhu justiční reformy, mnohými označovanému za ohrožení demokracie. Nyní má Izrael krizovou vládu národní jednoty pro období války.

Zdroje: