Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Každý den války jeden protiválečný plakát, zavázal se ukrajinský umělec

Každý den války jeden protiválečný plakát, zavázal se ukrajinský umělec
Mykola Kovalenko | zdroj: Profimedia

Nakreslit protiválečný plakát každý den, kterým pokračuje válka Ruska proti Ukrajině, si slíbil ukrajinský grafik Mykola Kovalenko už při vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Slib dosud dodržuje bez zaváhaní

Devětačtyřicetiletý umělec, který žije od roku 2015 na Slovensku, tvoří pomocí jednoduchých tvarů plakáty se silným emocionálním dopadem. Jeho nejbližší příbuzní odjeli z Ukrajiny, kromě matky a jedné ze sester. Ty žijí v okupované části Záporožské oblasti na jihu země, poznamenává agentura AFP.

„Asi tak jednou týdně mi pošlou esemesku, aby daly vědět, že jsou stále naživu,“ říká Kovalenko, který býval na Ukrajině hlavním designérem v reklamní agentuře Saatchi & Saatchi.

„Hodně mých přátel bojuje proti Rusům, někteří byli zabiti,“ řekl. Původně se chtěl také chopit zbraně, aby bojoval proti vpádu ruských vetřelců. „Pak jsem si ale uvědomil, že bych mohl být užitečnější, když budu dělat to, co umím. Pero je můj kalašnikov,“ prohlásil.

Mezi plakáty tohoto uznávaného umělce, vyznamenaného množstvím cen, je jeden k Mezinárodnímu dni žen 8. března, na kterém je vidět náboj pučící jako květina. „To je dárek, který (ruský prezident Vladimir) Putin poslal Ukrajinkám,“ vysvětluje.

K nejznámějším plakátům patří také stylizovaná rakev částečně odhalující jméno ruského prezidenta. Smrt Vladimira Putina „by bezpochyby byla cestou, jak ukončit válku“, usoudil. Označil ruského prezidenta za „symbol agrese a války na celém světě“.

Mykola Kovalenko každé ráno sleduje zprávy, a inspirace pro jeho kresby mu nikdy nechybí. Jeden z plakátů zobrazuje zaťatou pěst v podobě květiny, další ukazuje ruku dávající znamení V jako vítězství v ukrajinských národních barvách, ale bez tří prstů. „To je cena, kterou musí Ukrajina zaplatit za své vítězství,“ zdůrazňuje umělec.

Jeden z jeho prvních protiválečných plakátů zachycoval částečně mizející ukrajinskou vlajku. Toto dílo vytvořil pár dní před ruskou invazí. „Takto jsem tu situaci cítil,“ říká.

Umělec dává svá díla do prodeje, aby získal prostředky na podporu Ukrajiny. Jeho plakáty byly už vystaveny po celém Slovensku. Kovalenko říká, že se mu současná situace nelíbí a že by chtěl, aby válka hned skončila: „Chtěl bych okamžitě přestat s touto sérii.“

Zdroje:
ČTK, AFP