Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Karel III. vyznamenal přes 1100 osobností, je mezi nimi i kytarista skupiny Queen Brian May

Karel III. vyznamenal přes 1100 osobností, je mezi nimi i kytarista skupiny Queen Brian May
Brian May vystoupil během oslav platinového jubilea britské královny | zdroj: Profimedia

Kytarista a jeden ze zakladatelů legendární kapely Queen Brian May nebo diplomatky, jež se podílely na britské reakci na letošní ruskou invazi na Ukrajinu, jsou mezi stovkami osobností na tradičním novoročním seznamu lidí vyznamenaných britským panovníkem. Po smrti královny Alžběty II. jde o první vyznamenání, která uděluje její syn a nástupce král Karel III.

Titul dáma obdržely za zásluhy v zahraniční politice britské velvyslankyně Melinda Simmonsová a Deborah Bronnertová, které Spojené království zastupují v Kyjevě, respektive v Moskvě. Vyznamenání se dočkali i další lidé, kteří se podíleli na britské reakci na ruskou vojenskou agresi v sousední zemi.

Titul sir získal hudebník legendární kapely Queen Brian May, jenž se dlouhodobě angažuje v ochraně zvířat. Vyznamenání se mu dostalo za zásluhy o hudbu a charitu, napsal server BBC News, podle něhož kytarista získal už v roce 2005 od tehdejší panovnice titul komandér Řádu britského impéria (CBE).

Mezi více než 1100 lidmi na seznamu jsou kromě umělců také sportovci, lidé zasazující se o ochranu životního prostředí, lidé bojující proti diskriminaci nebo politici. Do rytířského stavu byl povýšen například předseda klimatické konference COP26 Alok Sharma za svůj přínos v boji proti změně klimatu.

Zhruba polovinu vyznamenaných tvoří ženy, mezi nimi také členky anglického fotbalového týmu, které letos vyhrály mistrovství Evropy. Vyznamenání získala rovněž dvaadevadesátiletá módní návrhářka Mary Quantová, která se v 60. letech minulého století zasloužila o popularizaci minisukní.

Přibližně 60 procent vyznamenaných z hlavního seznamu jsou lidé, jimž se dostalo uznání za práci v komunitě, ať už při dobrovolnictví nebo v charitě, upozorňuje BBC News.

Tituly a vyznamenání britský panovník uděluje dvakrát ročně: u příležitosti svých narozenin a na Nový rok. Tradice pochází ze středověku. V moderní době nominace předkládá veřejnost nebo úřady, prověřuje je příslušná komise, která sestavuje seznam, a ten pak premiér předkládá ke schválení panovníkovi. 

Zdroje: