Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Přípravy na královnin pohřeb: Státníci pouze autobusem, prohlídky jako na letišti

Přípravy na královnin pohřeb: Státníci pouze autobusem, prohlídky jako na letišti
Nácvik na královnin pohřeb v Londýně | zdroj: Profimedia

Zahraniční státníci včetně prezidentů Spojených států, Francie či Německa dostali od britského ministerstva zahraničí přísné pokyny týkající se jejich cesty na pohřeb královny Alžběty II. Londýn politiky žádá, aby se do Británie vydali pokud možno komerčními lety a nikoli soukromými letouny. V britské metropoli je pak hostitelé k Westminsterskému opatství přepraví hromadně autobusy, soukromé limuzíny budou zakázané. S odkazem na dokument pro zahraniční ambasády to napsal server Politico.

Instrukce, které mají zabránit zahlcení londýnských letišť a ulic v centru města, kde budou v den pohřbu zřejmě statisíce lidí, se mohou u některých státníků setkat s nepochopením, poznamenal deník The Guardian. Podle něj si lze stěží představit, že by například americký prezident Joe Biden, kolem něhož se vždy pohybuje obrovské množství členů ochranky a dalšího doprovodu, jel na pohřeb autobusem.

Politici dostali skrze diplomatická zastoupení svých zemí informaci, že pozvání na pohřeb platí pouze pro konkrétní osobu a její doprovod - tedy pro manželku či partnerku nebo manžela/partnera. „Vláda lituje, že vzhledem k omezenému počtu míst nebudou moci být na státní pohřeb a doprovodné události vpuštěni další členové rodiny konkrétního hosta nebo jeho doprovod,“ citoval z dokumentu list The Guardian. Do katedrály se vejde zhruba 2000 lidí.

Obrovský logistický úkol, tedy jak včas a bezpečně přepravit státníky do Westminsterské katedrály, podle všeho vláda vyřeší tak, že politiky převezou z nejmenovaného místa na západě Londýna na pohřeb autobusy. Politici tak nebudou smět jet osobními vozy.

V předvečer pohřbu, tedy v neděli 18. září, uspořádá král Karel III. pro pozvané hosty recepci v Buckinghamském paláci, napsal server Politico. Zahraniční státníci pak budou mít možnost poklonit se rakvi s královnou v budově parlamentu. Po pohřbu bude státníky hostit ministr zahraničí James Cleverly.

Londýn se chystá na příval truchlících, rakev budou chtít vidět statisíce lidi

Londýn se chystá na příval truchlících, kteří budou chtít osobně vzdát hold zesnulé královně Alžbětě II. Rakev bude veřejně vystavená od středy do pondělí v historickém sále parlamentu, kam podle odhadů zamíří přes 750 000 lidí. Podle deníku The Times budou fronty před parlamentem dlouhé několik kilometrů a čekat se v nich bude až dvacet hodin, na pořádek bude v metropoli dohlížet na 10 000 policistů.

Britský král Karel III. dnes poprvé po svém nástupu na trůn promluvil v parlamentu. Poděkoval zákonodárcům z obou komor za projevy soustrasti a řekl, že chce sloužit zemi po vzoru své matky, královny Alžběty II. Krále doprovázela jeho manželka Camilla. Oba v Edinburghu doprovodí rakev se zesnulou ve smutečním procesí do místní katedrály. „Parlament je živoucím a dýchajícím nástrojem naší demokracie,“ řekl král. „Když před vámi dnes stojím, nemohu necítit váhu historie, která nás obklopuje a připomíná nám živoucí parlamentní tradici,“ dodal.

profimedia-0721928742

Podle The Times účastníci posledního rozloučení s královnou, která zemřela ve čtvrtek ve svém skotském sídle Balmoral, nejspíš zcela zahltí ulice v centru hlavního města. Očekává se, že kvůli této události se do Londýna sjede podstatně více lidí, než při posledním velkém královském pohřbu, kdy byla v roce 2002 veřejně vystavena rakev s královnou matkou. Tehdy ji vidělo na 200 000 lidí. Při pohřbu princezny Diany v roce 1997 byl v ulicích Londýna zhruba milion přihlížejících.

Britská vláda dnes poskytla podrobné informace pro ty, kteří se hodlají naposledy královně Alžbětě II. poklonit. Westminsterský sál v budově parlamentu, kde bude rakev na katafalku ležet, bude přístupný 24 hodin denně od středečního odpoledne až do pondělního časného rána. V pondělí 19. září se uskuteční státní pohřeb panovnice v nedalekém Westminsterském opatství.

„Ty, kteří se budou chtít zúčastnit, bude čekat několikahodinové čekání ve frontě, možná i v noci,“ varuje vláda, která proto občany nabádá, aby si vzali dostatečné zásoby jídla a pití a pokud možno s sebou nebrali děti. Podle The Times může fronta dosáhnout délky až osm kilometrů a čekat se v ní bude až 20 hodin.

Před samotným vstupem do parlamentu musí všichni podstoupit bezpečnostní prohlídku podobnou prohlídce na letišti. Dovnitř si smí lidé vzít pouze malé zavazadlo, nesmí mít u sebe žádné tekutiny, nesmí filmovat ani fotografovat a vyžaduje se, aby nenarušovali pietní atmosféru. Musí tedy být tiše a mít přiměřený oděv.

V Londýně bude během smutečních událostí dohlížet na bezpečnost asi 10 000 policistů, pomáhat jim bude až 1500 příslušníků armády.

Zdroje: