Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

AKTUALIZOVÁNO: Rakev s Alžbětou II. projela ztichlým Skotskem (VIDEO)

AKTUALIZOVÁNO: Rakev s Alžbětou II. projela ztichlým Skotskem (VIDEO)
Rakev s královnou projíždí obcí Ballater. | zdroj: Profimedia

Smuteční kolona vezoucí rakev s britskou královnou Alžbětou II. se v neděli dopoledne vydala ze zámku Balmoral na Skotské vysočině na cestu do paláce Holyrood v Edinburghu.

Dorazila tam po šesti hodinách.

S královnu, jež ve čtvrtek zemřela ve věku 96 let, se přišly rozloučit desetitisíce lidí, kteří tiše lemovali celou trasu vedoucí přes Aberdeen, Dundee a Perth. 

Kolonu sedmi černých automobilů vedl policejní motocykl následovaný pohřebním vozem. Ten vezl dubovou rakev překrytou královskou standartou, na které byl položen květinový věnec. Královnu na celé cestě dlouhé 280 kilometrů doprovázela její dcera princezna Anne s manželem.

V první vesnici Ballater na královnu za zábranami v naprostém tichu čekaly stovky lidí, kolona při průjezdu zpomalila. Truchlící do cesty vozům házeli květiny a před místním kostelem se k poslednímu rozloučení shromáždili představitelé místní správy a církve.

Ve skotské metropoli projela kolona i kolem budovy parlamentu, kde ji sladovala mimo jiné skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Rakev byla umístěna v Trůním sále paláce Holyrood, který je skotským sídlem britského panovníka.

Na pohřeb poletí Fiala

V pondělí bude rakev ve smutečním průvodu převezena do edinburské katedrály svatého Jiljí, kde se jí bude moci poklonit veřejnost a následně bude letecky přepravena do Londýna.

Státní pohřeb královny Alžběty II. se uskuteční v londýnském Westminsterském opatství 19. září. Český stát na něm nebude zastupovat prezident, ale premiér. 

„Já jsem poprosil Petra Fialu, aby se toho zúčastnil z toho prostého důvodu, že mně lékaři zakázali létat, protože mám díru v břiše kvůli žaludeční sondě,“ vysvětlil prezident Miloš Zeman.

Nový král Karel III. vyhlásil na ten den státní svátek. Očekává se, že panovnici do té doby přijdou vzdát hold miliony lidí.

Zdroje: