Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Kapsch podává další žalobu na antimonopolní úřad

Kapsch podává další žalobu na antimonopolní úřad
Mýtná brána Kapsch | zdroj: Profimedia

Kapsch podala další žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jedná se již o třetí žalobu firmy na antimonopolní úřad kvůli mýtnému tendru. Tentokrát Kapsch žaluje ÚOHS kvůli jeho nečinnosti. Podle firmy úřad ignoruje soudní rozhodnutí, podle kterého měl opětovně prozkoumat námitky proti podmínkám mýtného tendru.

V první žalobě si Kapsch stěžoval na nedostatečné posouzení svých námitek zaměřených na průběh mýtného tendru. V květnu pak Krajský soud v Brně firmě vyhověl a rozhodl, že ÚOHS se musí námitkami zabývan nanovo. V červenci následně soud vyhověl i druhé žalobě, v níž se Kapsch domáhal prošetření mýtné smlouvy, jež byla uzavřena s vítězem tendru společnostmi CzechToll a SkyToll. Kapsch soudí, že smlouva byla uzavřeně protiprávně. 

Podle Kapsche ale antimonopolní úřad stále neposlechl rozhodnutí soudu v případě první žaloby. Mluvčí Kapsche David Šimoník prohlásil, že ÚOHS ignoruje pravomocné rozsudky a dělá si doslova co chce, což označil za demontáž právního státu. Podle mluvčího tak hrozí, že se úřad podobně zachová i v případě druhé žaloby.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podal proti rozhodnutí soudu v případě první žaloby kasační stížnost, o které bude teprv rozhodovat Nejvyšší správní soud. Úřad rovněž požádal o odkladný účinek pro rozhodnutí Krajského soudu, to však Nejvyšší správní soud zamítl. 

Podle ÚOHS je druhý rozsudek v rozporu s tím prvním. "V něm soud mimo jiné konstatoval, že na smlouvu je nutno hledět jako na neuzavřenou, a úřad má proto o podaném rozkladu rozhodovat věcně. Úřad nemůže na jeden právní úkon hledět v jednom správním řízení jako by neexistoval a v druhém správním řízení o tomtéž právním úkonu rozhodovat věcně," prohlásil předseda úřadu Petr Rafaj.

ÚOHS tak soudí, že kvůli neshodě ve verdiktech je třeba řízení přerušit, než se vyjádří Nejvyšší správní soud. 

Zdroje: