Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 9°C Zataženo

Kalousek ví, kolik bere většina z vás. A říká: Máte víc než před revolucí

Kalousek ví, kolik bere většina z vás. A říká: Máte víc než před revolucí
zdroj: tisková zpráva

Minimálně dvacet procent zaměstnanců s nejnižší mzdou se má hůře než před rokem 1989. Myslí si to ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš. Za pravdu mu částečně dává i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Podle něj nicméně záleží i na úhlu pohledu. Kdo si chce stěžovat, stěžovat si bude, myslí si pravicový politik.

Ani jeden z ParlamentnímiListy.cz oslovených politiků nedokázal říct, kolik může být průměrná mzda těch, kteří v reálu nedosáhnou na průměrnou mzdu v České republice. Takových lidí je přitom téměř 62 procent. Problémem je, že taková statistika neexistuje. V praxi se tak realitě nejvíce blíží takzvaný medián mzdy, který dělí zaměstnance na dvě přesně poloviny podle platu uprostřed.

Jinými slovy mediánem je plat, který je přesně uprostřed řady platů od nejnižšího po nejvyšší. Takto stanovený střed činil podle tabulek OECD v roce 2010 částku 20 400 korun. V praxi tak byl medián proti oficiální průměrné mzdě (23 951 Kč) v ČR nižší o 3 544 korun a dosahoval tak úrovně 85,2 procenta průměrné mzdy.

Plat podprůměrného průměrného? Tak 17.000,-

V diskuzi pod článkem Kdyby vládli komunisté a ne Petr Nečas, máslo by stálo 60 korun se celá řada čtenářů rozhořčovala, že i medián je podvodem a málokdo ze zaměstnanců na něj dosáhne. Pravda je ovšem taková, že deset procent zaměstnanců s nejnižším příjmem bralo v roce 2010 měsíční hrubou mzdu pod úrovní 0,493násobku průměrné mzdy a nebere tedy více než 11 808 korun měsíčně. Naproti tomu mezi deset procent nejlépe placených zaměstnanců patřil každý, kdo bral vyšší mzdu než 1,531násobek průměrné mzdy, tedy více než 36 669 korun měsíčně.

Celý článek na ParlamentniListy.cz