Dnes je neděle 19. května 2024., Svátek má Ivo
Počasí dnes 18°C Slabý déšť

Studie: Jedovatí hadi budou kvůli globálnímu oteplování zřejmě masově migrovat

Studie: Jedovatí hadi budou kvůli globálnímu oteplování zřejmě masově migrovat
Had (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Změna klimatu pravděpodobně povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů a zemí, které na to nejsou připravené, což jejich obyvatele učiní zranitelnějšími vůči uštknutí. Napsal to list The Guardian s odkazem na studii, podle které se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy.

Vědci ve studii modelovali geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, o nichž je známo, že mohou ohrozit člověka na životě, aby pochopili, kde by různé druhy mohly do roku 2070 najít příznivé klimatické podmínky.

Podle studie, kterou publikoval odborný časopis Lancet Planetary Health, budou nejvíce ohroženi lidé ve středně a nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a také v částech Afriky.

Většina jedovatých hadů bude v důsledku úbytku tropických a subtropických ekosystémů do roku 2070 méně rozšířená. U některých druhů, jako je například zmije gabunská, se ale podle studie zvětší jejich přirozené prostředí až o 250 procent. Vědci také předpokládají, že místa výskytu zmije skvrnité a rohaté se do roku 2070 více než zdvojnásobí.

"Jelikož se stále více půdy přeměňuje na zemědělskou a na půdu k chovu hospodářských zvířat, ničí se a fragmentují přirozená stanoviště, na kterých jsou hadi závislí,“ uvádějí autoři studie. Některé druhy se tomu ale dokážou přizpůsobit, protože pole pro ně představují nový zdroj potravy, například hlodavců.

"Náš výzkum ukazuje, že když se jedovatí hadi začnou objevovat na nových místech, je to varovný signál, abychom začali přemýšlet o tom, jak můžeme sebe a své životní prostředí chránit,“ dodali autoři studie.

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že každý rok je jedovatými hady uštknuto 1,8 až 2,7 milionu lidí, což způsobí až 138.000 úmrtí a nejméně 400.000 amputací a trvalých postižení. WHO v roce 2017 zařadila hadí uštknutí mezi zanedbávané tropické nemoci s nejvyšší prioritou.

"Nyní konečně lépe víme, jak hadi změní své rozšíření v souvislosti se změnou klimatu, ale existuje také vážná obava, že uštknou více lidí, pokud budou častější teplé teploty, prudké deště a záplavy, které vytlačí hady i lidi,“ uvedla Anna Pintorová, vědecká pracovnice skupiny WHO pro zanedbávané tropické nemoci.

Zdroje: