Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Sebevražedný útok u kábulského letiště si vyžádal desítky mrtvých, včetně amerických vojáků

Sebevražedný útok u kábulského letiště si vyžádal desítky mrtvých, včetně amerických vojáků
Sebevražedný útok u kábulského letiště si 26. srpna vyžádal desítky mrtvých | zdroj: Profimedia

Dnešní sebevražedný útok u letiště v Kábulu si vyžádal nejméně 60 obětí. Jsou mezi nimi Afghánci, cizinci i američtí vojáci. Přes 140 lidí bylo zraněno. K útoku se přihlásil Islámský stát, Tálibán útok odsoudil.

Pentagon upřesnil, že výbuchy v okolí letiště byly nejméně dva. Jeden se odehrál u jedné z bran do prostoru letiště, označované jako „Brána Abbey“, další v blízkosti nedalekého hotelu Baron. Komuniké Islámského státu se ale zmiňuje pouze o jediném sebevražedném útočníkovi.

Podle Pentagonu šlo o „komplexní útok“; zemřelo při něm 12 amerických vojáků, 15 jich bylo zraněno. Rozvědky západních zemí už dříve varovaly, že na letišti existuje vážná hrozba teroristického útoku.

Americký generál Frank McKenzie upřesnil, že po bombovém útoku, který podle něj spáchali dva sebevražední atentátníci, následovala střelba. Šéf centrálního velení amerických ozbrojených sil zároveň upozornil, že v zemi přetrvávají rizika útoků ze strany Islámského státu i další aktivní hrozby. Doplnil, že USA jsou přesvědčeny, že nepotřebují povolávat posily a mají v zemi dostatek vojáků, aby zajistily bezpečnost. Podle oficiálních údajů zajišťuje ochranu mezinárodního letiště v Kábulu asi 5200 amerických vojáků.

Americká armáda také koordinuje a sdílí informace s Tálibánem, aby opakování čtvrtečního útoku zabránila. Američané se domnívají, že Tálibán již některým útokům zabránil. Tálibán čtvrteční útok odsoudil. Zároveň uvedl, že exploze se staly v oblasti, která je pod kontrolou amerických sil, a že podobné útoky se dějí kvůli pokračující přítomnosti zahraničních vojenských misí v zemi.

Zdroje: