Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Všechny nemocnice na severu Pásma Gazy už jsou mimo provoz, tvrdí místní úřady

Všechny nemocnice na severu Pásma Gazy už jsou mimo provoz, tvrdí místní úřady
Nemocnice Kuds ve městě Gaza | zdroj: Profimedia

Všechny nemocnice na severu Pásma Gazy už jsou mimo provoz, informovala agentura AFP s odvoláním na palestinské úřady spravované hnutím Hamás. Podle něj musela provoz přerušit i nemocnice Kuds ve městě Gaza, které leží na severu Pásma, kde už několik dní svádí boje izraelská armáda s palestinskými ozbrojenci i v okolí nemocnic. Také hlavní nemocnice v tomto městě Šífa už nefunguje, potvrdil také šéf Světové zdravotnické organizace (WHO). V této nemocnici kvůli nedostatku elektřiny zemřelo podle dnešního oznámení palestinských úřadů šest předčasně narozených dětí a devět pacientů na jednotce intenzivní péče.

„Bohužel nemocnice už nefunguje jako nemocnice,“ napsal v neděli na síti X Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf WHO, jíž se podle něj podařilo obnovit spojení se zdravotníky v nemocnici Šífa. Server BBC dnes napsal, že podle palestinských zdrojů je v nemocnici Šífa přes 2000 lidí, včetně pacientů, zdravotníků a lidí, kteří v ní hledali úkryt před masivním izraelským bombardováním. Podle AP, která se odvolává na ředitele nemocnice, je tam asi 650 pacientů, 500 zdravotníků a na 2500 lidí, kteří se tam přišli schovat.

Izraelský prezident Jicchak Herzog v neděli uvedl, že nemocnice Šífa je plně funkční. Tvrzení o zastavení dodávek elektřiny nemocnici je podle něj výmysl hnutí Hamás, které využívá civilisty v nemocnici jako živé štíty a jehož členové se ukrývají v komplexu pod ní.

Lékaři v Šífě o víkendu kvůli nedostatku paliva pro generátory elektřiny přesunuli novorozence z oddělení s inkubátory do jiné budovy a umístili je na běžná lůžka. Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari v sobotu uvedl, že Izrael pomůže s evakuací nejmenších dětí z nemocnice. V neděli jiný izraelský armádní mluvčí řekl, že plány na evakuaci nemluvňat „se stále vyvíjejí“.

Doktor Abdul Qadir Hammad z nemocnice v britském Liverpoolu, který v neděli hovořil s kolegy z nemocnice Šífa, dnes serveru BBC řekl, že evakuace novorozenců a vážně zraněných pacientů by byla velmi náročná, a i kdyby se podařila, v oblasti nejsou nemocnice, které by jim mohly poskytnout potřebnou péči. „Bojí se o jejich život, jsou pod neustálou palbou a svým pacientům nemohou poskytnout bez elektřiny pomoc. Vidí, jak jim pacienti umírají, a jsou bezmocní,“ řekl BBC doktor Hammad.

„Lidé v nemocnicích umírají po odpojení přístrojů kvůli nedostatku elektřiny, ale budou umírat i na sepse, infekce a gangrény,“ řekla dnes televizi Al-Džazíra doktorka Alice Rothchildová z organizace Židovský hlas pro mír. „Také zdravotnický personál je vyčerpaný a traumatizovaný. Mnozí onemocní infekčními chorobami, které se tam kvůli špatné hygieně šíří,“ dodala.

Izrael v odvetě za útok Hamásu ze 7. října na Izrael zavedl také blokádu Pásma Gazy, zastavil dodávky potravin, léků, paliva, energie i vody. Dodávky vody posléze obnovil, ale jen v omezené míře. Podle některých svědectví lidé pijí i slanou mořskou vodu, protože odsolovací zařízení v Gaze rovněž kvůli nedostatku energie nefungují.

První humanitární pomoc Izrael do Pásma Gazy povolil až 21. října. Od té doby tam umožnil vjezd jen asi 980 kamionům s potravinami, vodou a léky, což je podle humanitárních organizací stále velmi málo. Před válkou tam vozilo humanitární pomoc asi 500 kamionů denně. Izrael stále neumožňuje dodávky paliva, které jsou potřebné i pro fungování nemocnic a pro dopravu ambulancí či rozvoz potravin v oblasti. Izrael tvrdí, že v oblasti je paliva dost a že ho využívá Hamás pro své potřeby a útoky proti Izraeli.

„Za posledních pět týdnů jsme neviděli téměř žádnou pomoc z kamionů, které ji měly přivézt na přechod Rafáh. Dostala se k nám jen balená voda, která se ale rozebrala během dvou minut,“ řekl televizi Al-Džazíra Palestinec, který nyní pobývá ve městě Chán Júnis a který popsal zhoršující se životní podmínky na jihu Pásmy Gazy. Tam se evakuovaly statisíce lidí ze severu, kde se vedou pozemní boje a který Izrael masivně bombarduje. Rakety ale dopadají i na jih Pásma Gazy. „Zavřeno je 95 procent pekáren a v těch, co jsou otevřené, se na chleba čeká sedm až osm hodin. Nemáme čistou vodu, palivo ani zdravotnický materiál. Lidé jsou naštvaní a zoufalí,“ dodal uprchlík v Chán Júnisu.

Ozbrojenci Hamásu vpadli 7. října na území jižního Izraele, povraždili víc než 1000 převážně civilistů a další více než 200 lidí unesli do Pásma Gazy. Izrael odpověděl bombardováním Pásma Gazy a pozemní operací na území ovládaném Palestinci. Izraelské vojenské akce v Pásmu Gazy si podle tamních úřadů vyžádaly životy více než 11 000 lidí, z toho dvě třetiny jsou ženy, děti a nezletilí.

Desítky zástupců vysokých škol podepsaly výzvu proti rozšíření antisemitismu

Více než tři desítky zástupců převážně pražských vysokých škol podepsaly výzvu pro kompetentní instituce a vedení fakult a kateder, aby nedovolily rozšíření antisemitismu v akademickém prostředí. Jeho projevy se podle nich začínají objevovat i na vysokých školách v Česku. Žádají, aby proti jakýmkoliv projevům nenávisti byly podniknuty všechny zákonné kroky.

Autory dopisu českým akademikům jsou David Jan Novotný z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Věra Tydlitátová z Filozofické fakulty Západočeské univerzity. Podepsali ho profesoři Ivan Šedivý, Jan Ámos Víšek, Lenka Karfíková, Martin C. Putna, Petr Jarchovský, Vladimír Just, Jiří Kubíček, Karel Skalický, Jan Vedral, Helena Třeštíková a Rudolf Adler. Mezi signatáři jsou mimo jiné také Eva Salzmannová, Radovan Lipus, Ivo Mathé a Olga Sommerová.

Autoři dopisu kritizují strhávání plakátů připomínajících židovské oběti únosů z letošního 7. října, kdy teroristé z hnutí Hamás násilně vpadli z Pásma Gazy do jižního Izraele. Odsuzují protižidovská hesla a volání po genocidě židovských občanů Izraele, které podle nich zaznívá na propalestinských demonstracích a na sociálních sítích. „Do těchto aktivit je rovněž zapojeno mnoho studentů našich vysokých škol,“ uvedli.

Podle dopisu není možné pasivně přihlížet nenávistným projevům a tvářit se, že jde o projev svobody slova nebo akademického dialogu. „Prosíme všechny kompetentní instituce a vedení škol, fakult a kateder, aby nedovolili rozšíření předsudečné nenávisti mnohdy skrývané za antisionismus nebo za kritiku kapitalismu či kolonialismu. Samozřejmě předpokládáme, že stejně budou postupovat vůči jakýmkoliv projevům intolerance proti komukoliv,“ píše se v textu. Varuje před opakováním Křišťálové noci, při níž byly v nacistickém Německu v roce 1938 vypalovány synagogy, židovské obchody a podniky.

Zdroje: