Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Jeden den tak, druhý den onak: Prezident Pavel podepsal vládní penzijní novelu

Jeden den tak, druhý den onak: Prezident Pavel podepsal vládní penzijní novelu
Petr Pavel | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Prezident Petr Pavel i přes výhrady podepsal vládní penzijní novelu, která mimo jiné zpřísňuje pravidla předčasných důchodů a upravuje řádné lednové valorizace penzí. Nynější mimořádné valorizace, které nastávají při vyšším růstu cen, nahradí dočasný přídavek. O podpisu zákona dnes informoval v tiskové zprávě Hrad.

Pavlova mluvčí Markéta Řeháková ve čtvrtek po prezidentově jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) uvedla, že hlava státu buď novelu vetuje, nebo ji podepíše později. Kabinet přitom chtěl účinnost některých opatření už od 1. září, v takovém případě by ale novela musela vyjít ve sbírce zákonů ve čtvrtek.

Pavel uvedl, že podporuje úsilí vlády o zlepšení hospodaření veřejných rozpočtů i systematickou práci na zvýšení udržitelnosti důchodového systému. Novela podle něj obsahuje řadu potřebných kroků. Ocenil vůli a ochotu problémy systému řešit. „Je nutné, byť politicky nepopulární, snížit váhu reálných mezd ve standardní valorizaci důchodů. Jak se zřetelně ukázalo v období vysoké inflace let 2022 a 2023, je potřebné přepracovat i pravidla pro mimořádnou valorizaci důchodů. Stejně tak je potřeba průběžně upravovat podmínky pro odchody do předčasných důchodů,“ poznamenal.

Novela ale podle Pavla upravuje mimořádné valorizace penzí způsobem, který by při dalším inflačním výkyvu vedl k nákladnějšímu řešení, než je to dnešní. „Paradoxně to vede ke konfliktu se základním cílem vlády, tj. dosažení pokroku na poli fiskální konsolidace,“ konstatoval Pavel. Úkolem by podle něj mělo být nalézt takový postup, který při nadměrné inflaci zvýší důchody obdobným tempem, jakým rostou příjmy ostatním spoluobčanům.

Zároveň považuje za problematickou náhlost zkrácení doby možného odchodu do předčasného důchodu z pěti na tři roky před standardním důchodovým věkem. V kombinaci s de facto nulovým rozdílem mezi termínem platnosti a účinnosti novely může postup zakládat v inkriminované části populace nadměrnou nerovnost v přístupu k institutu předčasných důchodů, míní.

„Nadto existuje nemalé riziko, že návrh nevalorizovat procentní výměru u nově přiznaných předčasných důchodů do doby, než důchodce dosáhne standardního důchodového věku, povede k nezamýšleným negativním sociálním efektům, zejména pokud by ekonomika opět čelila vyšší inflaci,“ dodal.

Novela jako celek jde ale podle Pavla správným směrem, proto ji podepsal. Výhrady sdělil osobně Fialovi a ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Zároveň obecně apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou.

Úpravy důchodů představují první část jejich celkové reformy a mají podle vlády přispět k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému a ke snižování zadlužení státu. Mají také zabránit opakování situace s vlnou odchodů do předčasného důchodu z loňského roku a celkově snížit motivaci k využívání tohoto druhu penze. Opoziční poslanci naopak mluvili o šetření na penzistech, nebo dokonce o jejich okrádání či ožebračování.

Fiala ocenil prezidentův podpis penzijní novely, Narovnává nespravedlnost, uvedl

Zákon upravující valorizace penzí a předčasné odchody do důchodu podle Fialy napravuje nespravedlnosti v důchodovém systému a napomáhá ozdraveni veřejných financí. Fiala to uvedl v reakci na podpis prezidenta Petra Pavla pod důchodovou novelu. Ocenil, že prezident vyslechl na čtvrteční schůzce jeho argumenty.

„Je dobře, že pan prezident vyslechl moje argumenty a po našem jednaní podepsal zákon, který napravuje nespravedlnosti v důchodovém systému a napomáhá ozdravení veřejných financí. Jsem přesvědčen, že jednáme odpovědně ve prospěch českých občanů a jejich dobré budoucnosti,“ uvedl Fiala. Souhlas prezidenta uvítal i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vláda chce důstojné důchody pro současné i budoucí generace a je zodpovědná za udržitelnost, uvedl na sociální síti X. 

Pokud měl prezident Petr Pavel skutečně výhrady k penzijní novele, očekávala by šéfka poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová, že najde odvahu ji vetovat. ČTK dnes sdělila, že ji postup hlavy státu zklamal. „Pokud měl pan prezident skutečně výhrady, očekávala bych, že bude mít odvahu a ten zákon vetuje. Takhle mi jeho postup připomíná ‚chytrou horákyni‘,“ uvedla. Stejně jako u podobného rozhodnutí prezidenta v případě omezení červnové mimořádné valorizace důchodů se nemůže Schillerová zbavit dojmu, že hlavním motivem je nikoho nenaštvat. „Až nakonec naštve úplně všechny,“ míní.

Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura uvedl, že SPD je proti snižování důchodů i zhoršování podmínek pro předčasné důchody. „Prezident Pavel svým podpisem letos již podruhé zcela asociálně podpořil zákon Fialovy vlády, kterým vláda markantně snižuje reálné důchody. Vláda navíc také zásadně zhoršuje možnost odchodu do předčasného důchodu,“ sdělil Okamura ČTK. 

Zdroje: