Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Pavel penzijní novelu buď vetuje, nebo podepíše později, změny nebudou od 1. září

Pavel penzijní novelu buď vetuje, nebo podepíše později, změny nebudou od 1. září
Petr Pavel | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Prezident Petr Pavel bude penzijní novelu buď vetovat, nebo ji podepíše až v následujících dnech. Novinářům to po dnešním jednání hlavy státu s premiérem Petrem Fialou (ODS) řekla mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Kabinet přitom chtěl účinnost některých opatření od 1. září, což při tomto prezidentově postupu nebude možné. Novela by musela vyjít ve sbírce zákonů dnes. Fiala se k dalšímu postupu vyjádří až poté, co Pavel oznámí konečné rozhodnutí, sdělil ČTK mluvčí vlády Václav Smolka.

Pavel bude o svém postoji k novele veřejnost informovat v pátek, doplnila Řeháková. K navrhovaným změnám v důchodech má prezident výhrady. S Fialou dnes Pavel hovořil také o přípravě rozpočtu na příští rok, konsolidačním balíčku, jaderné energetice a návrzích na velvyslance.

„Pan premiér s panem prezidentem o celé situaci intenzivně jednal. Vyjádří se až poté, co pan prezident oznámí konečné rozhodnutí,“ uvedl Smolka.

Vládní novela má přinést zpřísnění pravidel předčasných důchodů či zpomalení řádné lednové valorizace penzí. Nynější mimořádné valorizace při vyšším růstu cen by nahradil dočasný přídavek. Senát předlohu schválil 23. srpna.

Pavlův poradce pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor Vladimír Bezděk v České televizi uvedl, že novela obsahuje řadu potřebných věcí, ale s prezidentem identifikovali dvě problematické věci. Jednou z nich je mimořádná valorizace penzí, u níž jsou ustanovení nevyhovující a drahá, druhou pak zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu. Pro lidi, kteří by na něj už nyní měli nárok, chybí přechodné období, ač je obecně cíl správný, uvedl Bezděk, někdejší šéf důchodových komisí.

Předčasný důchod bude podle předlohy možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Pobíraná částka se bude krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze se nebude valorizovat zásluhová část důchodu. O rok později má vejít v účinnost prodloužení minimální doby hrazení odvodů jako jedné z podmínek pro vstup do předčasné penze o pět let na 40 let.

Při pravidelných lednových valorizacích se penze nyní zvyšují o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by se měl brát v úvahu výhradně růst cen pro domácnosti důchodců. Započítávat se bude třetina růstu reálných mezd, jako tomu bylo před rokem 2018.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, důchodci dostanou stejně jako teď při mimořádné valorizaci víc peněz, ovšem nejdříve od července kalendářního roku. Pobírat budou podle novely vždy do konce roku přídavek a zvedne se jim i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně. Růst se totiž bude započítávat do běžného lednového navýšení. Mimořádné přidání se tak na rozdíl od nynějška nebude promítat do dalších valorizací. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr bude podle novely odrážet 60 procent růstu cen.

Úpravy mají podle předkladatelů přispět k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému a ke snižování zadlužení státu. Mají také zabránit opakování situace s vlnou odchodů do předčasného důchodu z loňského roku a celkově snížit motivaci k využívání tohoto druhu penze.

Ze stanoviska ředitele odboru sociálního pojištění ministerstva práce Tomáše Machance i z vyjádření ekonoma Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI Filipa Pertolda vyplývá, že odklad platnosti novely nebude mít na lednové navýšení penzí vliv. Podle nových i dosavadních pravidel by důchodci měli dostat přidáno stejně. Odsunutí novely podle nich přesto může proti původnímu záměru výdaje státního rozpočtu příští rok o miliardy zvednout, a to kvůli neomezení předčasných penzí. Dopad ministerstvo práce zatím neupřesnilo.

Zdroje: