Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

"Je to skvělý nákup," přemlouvali lobbisté Paroubka. Ten jim uvěřil

"Je to skvělý nákup," přemlouvali lobbisté Paroubka. Ten jim uvěřil
zdroj: tisková zpráva

Kauza nákupu obrněných pandurů se možná brzy rozjasní. Už teď je jasné, že je do ní zapleten i šéf ČSSD Jiří Paroubek, který to dosud popíral.

Těsně před podpisem smlouvy na nákup 107 obrněných transportérů Pandur, za něž dál stát dohromady 14,4 miliardy korun, se předseda ČSSD Jiří Paroubek sešel s lobbisty. Informaci přinesla pondělní Mladá fronta Dnes.

Bylo 12. května 2006, tedy dvacet dnů před volbami, které vyhrála ODS. Paroubek se tehdy v Kramářově vile sešel se zástupci firmy Crane Consulting - Andrejem Surňakem a Jiřím Kryšpínem. Právě tato společnost pracovala už od roku 2005 pro firmu Steyr, která pandury pro českou armádu vyrobila.

Cílem jednání bylo dovést do konce plány na nákup pandurů, tehdy se jednalo dokonce o 199 transportérech za 20 miliard korun.

Dvacet sedm dnů po schůzce Paroubka s lobbisty byla smlouva s firmou Steyr skutečně podepsána. Role lobbistů, s nimiž Paroubek jednal, byla přitom podle exposlance ČSSD Radima Turka klasická. "Chodili a říkali, že je to skvělý nákup," uvedl Turek pro MF Dnes.

Paroubek: O čem jsme jednali? To vážně nevím...

Sám Paroubek si na schůzku sice vzpomíná, popírá ale, že by se na ní jednalo o pandurech. "O čem jsme tam jednali? To vám ani nepovím. To nebylo zcela nic významného, to určitě ne," odpověděl neurčitě Paroubek na dotaz deníku, co bylo náplní tehdejšího jednání s lobbisty.

Šéf ČSSD dodal, že neví, že Surňak s Kryšpínem zastupovali právě firmu, která Česku dodala pandury. "Opravdu zastupovali Steyr? Tak to máte lepší informace než já," uvedl. Exposlanec Turek ale tvrdí, že Paroubek o spolupráci firem Crane a Steyr věděl již od roku 2005.

www.parlamentnilisty.cz