Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Bratr exministra Řebíčka prý bral úplatky. Teď jde k soudu

Bratr exministra Řebíčka prý bral úplatky. Teď jde k soudu
zdroj: tisková zpráva

Bývalý teplický policista Adam Řebíček jde k soudu kvůli tomu, že spolu s dalšími kolegy bral úplatky od lidí, jimž hrozilo trestní stíhání. Adam Řebíček je přitom bratr exministra dopravy Aleše Řebíčka z ODS.

Na korupční praktiky Adama Řebíčka, Romana Majerníka a Radka Turišina upozornil loni v červnu deník Mladá fronta Dnes (MfD) poté, co se na ni obrátil podnikatel Michael Bartes. Ten podle svých slov musel trojici v letech 2006 až 2008 zaplatit zhruba tři miliony korun.

Policie uzavřela vyšetřování minulý týden. "Všichni tři byli obžalováni pro dva trestné činy - přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele," uvedla náměstkyně krajského žalobce v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová. Mužům hrozí až osm let vězení.

MfD uvádí, že partě se v lázeňském městě říkalo "teplická spravedlnost". Teď jejím členům hrozí až osm let za mřížemi.

Podnikatel si policisty nahrával

Podle podnikatele Michaela Bartese vše začalo v době, kdy vedl autobazar. Policisté za ním přišli s tím, že jej vyšetřují pro zpronevěru. "A buď že dám dvě stě tisíc, nebo jsem skončil," popsal Bartes.

Jenže podnikatel si všechny aktivity policistů nahrával. Záznamy pak sloužily vyšetřovatelům jako jeden z hlavních důkazů.

Mfd se prý podařilo z trojlístku kontaktovat jen Řebíčka. Nechtěl se však vyjádřit. Ovšem když jeho jednání „prasklo" do telefonu pak Bartesovi řekl: "Já jsem teďka na volný noze, takže mně ta podmínka, kterou dostanu, sice ublíží, ale prostě pojedu dál. Brácha (exministr Aleš Řebíček) už je taky odstřelenej, takže jemu to taky neublíží."

Z policie odešel do ČEZu

Adam Řebíček se v období, kdy byl jeho bratr ministrem, vypracoval z detektiva na významného zaměstnance gigantu ČEZ a pak získal práci ve státní společnosti Správa dopravní železniční cesty, kde dosud zastává funkci  řadového referenta. Rozhodne se o něm až po skončení soudního líčení.

Z trojice obviněných zůstal u policie jen Turišin. Už dva roky je však postaven mimo službu a bere polovinu platu. Turišin přitom spolu s Řebíčkem figurují v futsalovém klubu Blaticflora Teplice. Řebíček je zde výkonným a Turišin sportovním ředitelem.

Aleš Řebíček je nyní řadovým poslancem a ve volbách už kandidovat nechce. Případ se ho přitom osobně nedotýkal. Z vlády Mirka Topolánka odešel už dříve při obměně ministrů.

www.parlamentnilisty.cz