Je smažený veganský nanuk božský dezert, nebo přeslazená ohavnost?

GALERIE VIDEO MAGAZÍN - Magazín autor: Šárka Novotná

Vegani mají své hamburgery, párky, sýry a samozřejmě i zmrzliny. Teď však internetem prolétla zpráva o dalším hitu - smaženém veganském nanuku. Z fascinující přípravy dezertu se vám však možná budou křivit ústa.

Máte chuť?

Máte chuť?,zdroj: Profimedia.cz

Běžná smažená zmrzlina je in už nějakou dobu, má různé podoby a nabízí se i v zimě. Australské bistro Milky Lane nicméně nedávno vzbudilo pozornost, když vypustilo do světa zprávu o své novince v menu - smažené zmrzlině, konkrétně obalovaném nanuku Magnum ve veganské verzi.

Specialitka si vysloužila přízvisko "dekadentní" - a není to pro nic za nic. Už jen z pohledu na mix surovin, které jsou třeba, se mlsounům musí zvedat hladina cukru v krvi.

Považte, nejdříve máte samotný, zakoupený a už sám o sobě sladký nanuk s čokoládovou polevou. Ten pak kuchař obalí v javorovém sirupu (!!!), drcených sušenkách, kokosovém mléce, a aby toho nebylo málo, přijdou na řadu ještě kukuřičné lupínky.

Tato slepenina pak putuje do fritézy, kde se pořádně usmaží, samozřejmě po vegansku. Následuje už jen cesta na talíře mlsných strávníků - pardon, předtím se ještě pokape čokoládovým topingem, aby té sladkosti nebylo málo.

Zatímco část veganů vedle etických důvodů zdůrazňuje i zdravotní benefity své volby, a ti asketičtější tak patrně mezi nadšené fanoušky tohoto dezertu patřit nebudou, jiní se vzdali masa a živočišných produktů především kvůli soucitu se zvířaty. A více či méně rádi si pořádně zamlsají, klidně pěkně nezdravě. Právě veganské verze, které připomínají chuť párků, sekané nebo hamburgerů, je prý těší. Což ilustrují i některé nadšené reakce na tuto "zmrzlinovou bombu".

Jako v mnoha dalších ohledech, i tady platí dvojice známých pořekadel: Jiný kraj, jiný mrav a Proti gustu žádný dišputát. Což se samozřejmě dá vztáhnout i na bizarnosti s masem a mlékem. Ostatně jistý poprask kolem smaženého veganského nanuku byl i důsledkem toho, že Milky Lane nabízela už dříve vyhlášenou neveganskou verzi.

Sbíhají se vám sliny, nebo se vám spíš zvedá žaludek?

Tagy: Austrálie zahraničí zmrzlina Sydney zajímavosti a kuriozity kulinářství a gastronomie

Zdroje: metro.co.uk,Profimedia.cz,www.veganfoodandliving.com