Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Jako když utne: Kanye West (vulgo Ye) přišel kvůli antisemitským výrokům o status miliardáře

Aktualizováno: Jako když utne: Kanye West (vulgo Ye) přišel kvůli antisemitským výrokům o status miliardáře
Kanye West (Ye) | zdroj: Profimedia

Americký rapper Ye, dříve známý jako Kanye West, přišel o status dolarového miliardáře poté, co s ním rozvázalo spolupráci několik velkých korporátních partnerů kvůli jeho antisemitským výrokům. Především spolupráce s německým výrobcem sportovních doplňků Adidas představovala 1,5 miliardy dolarů (asi 36,5 miliardy korun) rapperova čistého jmění, odhaduje časopis Forbes. To se nyní podle Forbesu smrsklo na 400 milionů dolarů (9,7 miliardy korun).

V uplynulých týdnech s umělcem rozvázaly spolupráci módní značky The Gap a Balenciaga, sociální sítě Instagram a Twitter i jeho agentura Creative Artists Agency. Všechny společnosti se tak rozhodly kvůli rapperovým prohlášením, o nichž i on sám naznačil, že jsou antisemitská.

„Já si můžu říkat antisemitské věci, za to se mě Adidas zbavit nemůže. A co?“ řekl Ye 16. října v podcastu zaměřeném na hiphopovou komunitu Drink Champs, tedy zhruba týden předtím, než Adidas oznámil okamžité ukončení spolupráce.

Krátce předtím, než mu Twitter zablokoval účet, Ye nicméně uvedl, že „nemůže být antisemitou, jelikož černí lidé jsou v podstatě Židé“.

Podle Forbesu zbývajících 400 milionů dolarů v rapperově jmění tvoří nemovitosti, hotovost, jeho hudební sbírka a pětiprocentní podíl ve firmě Skims, kterou vlastní jeho bývalá žena Kim Kardashianová.

Stanice CNN poznamenává, že Ye se pravděpodobně stále považuje za miliardáře, jelikož podle něj „ve Forbesu nikdo neumí počítat“. „Není to miliarda, co mám, ale 3,3 miliardy,“ napsal Forbesu Ye v roce 2020, když jej časopis poprvé uvedl na seznamu dolarových miliardářů. Jeho partnerství s Adidasem mělo podle něj hodnotu 4,3 miliardy dolarů (asi 104,3 miliardy korun) a celkové jmění sedm miliard dolarů (asi 170,3 miliardy korun).

Adidasu došla trpělivost

Adidas ukončí výrobu produktů Yeezy a zastaví všechny platby, které Westovi posílal. Ukončení spolupráce bude mít na hospodaření firmy krátkodobý efekt, firma jej odhaduje maximálně na 250 milionů eur (6,1 miliardy Kč). To je částka, o kterou bude nižší čistý zisk za letošní rok. Skutečnost se může lišit, vzhledem k tomu, že prodej ve čtvrtém čtvrtletí značně kolísá.

„Adidas netoleruje antisemitismus ani jakékoliv jiné projevy nenávisti. Nedávné komentáře a činy rappera Ye jsou nepřijatelné, nenávistné a nebezpečné. Jsou v rozporu s hodnotami, které firma vyznává, jako je rozmanitost a začlenění, vzájemný respekt a čestnost,“ sdělila firma před dvěma dny v tiskové zprávě. Německý gigant po Westových slovech čelil sílícímu tlaku veřejnosti i od svých vlastních zaměstnanců, aby obchodní partnerství s Westem ukončila.

Spolupráci s Westem zahájil Adidas v roce 2013. O tři roky později s ním podepsal kontrakt na výrobu a distribuci zboží z rapperovy módní kolekce. Adidas už dříve uvedl, že partnerství má na obchodní aktivity firmy značný dopad a že patří k nejúspěšnějším obchodním vztahům v historii odvětví, kde Adidas působí. West přesto firmu v posledních měsících veřejně kritizoval, podobně jako další velké značky, s nimiž má uzavřeny obchodní smlouvy, včetně firmy Gap.

West televizi CNBC řekl, že Adidas kopíruje jeho myšlenky. Na sociálních sítích si pak na Adidas často stěžoval, hlavně na generálního ředitele Kaspera Rorsteda a další členy vedení. Adidas nicméně upozornil, že je výlučným vlastníkem všech práv k designu současných produktů, stejně jako barevných kombinací dohodnutých pro účely obchodního partnerství.

Muzeum Madame Tussauds v Londýně odstranilo figurínu rappera Ye

Londýnské muzeum Madame Tussauds ze své kolekce odstranilo voskovou figurínu rappera Ye, dříve známého jako Kanye West, v reakci na jeho antisemitské výroky. Informoval o tom list The Guardian.

Proslulé muzeum figurínu rappera, který si nyní říká Ye, přesunulo do archivu. Krok symbolicky ukazuje pád známého hudebníka a návrháře.

Muzeum uvedlo, že každý si svou figurínu musí zasloužit. Podle mluvčího instituce naslouchá svým hostům a jejich očekáváním.

Figurínu známého rappera muzeum představilo v roce 2015 společně se sochou Kardashianové. Tato hvězda realitní show a další členové její rodiny v posledních dnech vyzvali k ukončení „strašného násilí a nenávistné rétoriky“ vůči Židům. Ye v rozhovorech a na sociálních sítích již několik týdnů šíří antisemitské konspirační teorie. Černošský návrhář také na začátku října čelil kritice za to, že si na přehlídku své nejnovější kolekce na pařížském týdnu módy vzal tričko s nápisem White Lives Matter (Na bělošských životech záleží).

Na rappera se už dříve snesla kritika za jeho výroky a činy, včetně propagace pravicové politiky, podpory exprezidenta USA Donalda Trumpa a nošení červené kšiltovky s jeho předvolebním heslem z roku 2016 Make America Great Again (Vraťme Americe její velikost). Ye také mimo jiné prohlásil, že otroctví byla „volba“.

Rodina George Floyda oznámila, že plánuje podat na rappera žalobu kvůli jeho tvrzení, že Floyd zemřel v důsledku užití fentanylu, když porota dospěla k závěru, že Floyda zavraždili policisté.

Lékaři hudebníkovi diagnostikovali bipolární poruchu a v minulosti byl hospitalizován na psychiatrii. Odborníci však varovali, že jeho předsudky je třeba oddělit od jakýchkoli psychických problémů.

Šéf Spotify Daniel Ek uvedl, že rapperovy výroky jsou „strašné“, jeho hudba na streamovací platformě zůstane. 

Zdroje: