Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Jak být šťastný a úspěšný? Tady je 15 tipů od milionáře

Jak být šťastný a úspěšný? Tady je 15 tipů od milionáře
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Návody na život, na to, jak být šťastný nebo vydělat balík, vám nikdy nebudou nic platné, pokud čekáte na zázrak. Když ale chápete, že vše je ve vašich vlastních rukou, můžou být šikovným pomocníkem. Máme pro vás 15 tipů, jak se stát milionářem, ať už v přímém nebo přeneseném smyslu, od slavného manažera hedgeových fondů Jamese Altuchera, jehož knížku Zvolte sebe (Choose Yourself) zařadil prestižní deník USA Today mezi 12 nejlepších podnikatelských knih všech dob. 

Máte pocit, že je štěstí prakticky za rohem, že by se na vás usmálo, jen kdyby se ve vašem životě změnilo tohle a tamto? Jenže změna stále nepřichází a každodenní pocit zklamání je zdrcující.

Negativní myšlenky přitahují negativní události a podvědomě vás nutí chovat se určitým způsobem. Není v tom žádná esoterika, jen neúprosně jednoduchý princip. Štěstí není něco, co se vám musí stát, štěstí si musíte "vyrobit" sami. Šance, že vyhrajete ve sportce, je přece jen dost mizivá. Když se zkrátka neobšťastníte sami, nikdo jiný to za vás neudělá.

Pokud se rozhodnete pevně se chopit otěží vlastního života, na cestě vám může pomoct několik pravidel, které je dobré se průběžně naučit a dodržovat. 

1. Říkejte NE

Jasně, tohle je takové ohrané, jenže ruku na srdce, umíte to? Děláte to? Když budete říkat NE (častěji), budete mít víc času na sebe, své koníčky a své nejbližší.

2. Milujte

Není v tom žádné sluníčkaření. Láska je základ všeho a jediný smysl života, pokud tedy nejste prototypický zloduch de Sadeovského ražení, kterého naplňuje neštěstí a utrpení jiných. Láska se přitom nevztahuje jen na osoby opačného pohlaví, rodinu nebo přátele. Milujte i sebe a to, co děláte. A samozřejmě, dělejte to, co milujete. Láska by měla být základním pohonem všeho, co ve svém životě děláte a budete dělat, a majákem v případě, kdy děláte zásadní rozhodnutí. 

3. Dělejte chyby

Bez nich to nejde. Být příliš dokonalý je k ničemu, nikam se už neposunete, a navíc je to příliš frustrující. Chyby jsou jako posilovna, díky nim získáváte zkušenosti, jste silnější, odolnější. Základní podmínkou ovšem je umět si chybu přiznat, na to pozor.

4. Dělejte malé krůčky

Pokud si vytyčíte cíl a nedokážete k němu dojít rychle, neznamená to, že to musíte vzdát. Dělejte drobné krůčky a radujte se z každého z nich, protože vás o pár milimetrů přiblížil k vytouženému bodu. Malých krůčků se ale snažte udělat co nejvíce, abyste nakonec nezůstali stát. I když bude některý z nich chybný, neztratíte směr a to je nejpodstatnější.

5. Držte se lidí, se kterými je vám dobře

Další princip, který bude znít příliš banálně. Jenže zkuste se nad tím zamyslet, kolik lidí vás během dne ve skutečnosti spíš stresuje, než aby ve vás vyvolávalo dobrý pocit? Naštvané pokladní nebo neochotnému úředníkovi se sice jen tak nevyhnete, tím spíš v případě, kdy si vybírat můžete, byste se měli obklopovat jen lidmi, v jejichž přítomnosti je vám dobře.

6. Stoupněte si vždy vedle nejchytřejšího v místnosti

Tohoto principu se držely takové ikony úspěchu, jako Steve Jobs (Steve Wozniak) nebo Kanye West (Jay-Z). Proč to funguje, je vám asi jasné.

7. Žádné výmluvy

Důvod, proč se vám něco nepodařilo, může být opodstatněný, ale jaký má smysl se jím vůbec zaobírat? Jen vás to vyčerpá. Výmluvy jsou zbytečné, kontraproduktivní, nikam nevedou a jen vysávají sílu, kterou potřebujete, abyste se mohli soustředit na další krok (viz bod 4).

8. Radujte pokaždé, když se vám něco povede

I kdyby to měla být úplná prkotina. Nebudete pak mít pocit, že celý život jen sedíte v čekárně. Jedině tak dosáhnete skutečného štěstí. Nevyhrajete sice jednou za život milion, zato najdete spoustu drobných po cestě.

9. Buffettovo pravidlo 5 z 25

Sestavte si seznam 25 věcí, které byste v životě chtěli dělat nebo udělat. Pak se pusťte do prvních pěti a na zbývajících 20 úplně zapomeňte. Jinak vám budou odvádět pozornost od toho, co chcete úplně nejvíc.

10. Ptejte se

Znáte to, kdo se neptá, nic se nedozví. Nezapomínejte, že je na světě víc otázek než odpovědí. Právě pod otázkami se přitom schovávají vaše příležitosti. Pokud se jich chcete chopit za pačesy, musíte se ptát.

11. Mýlit se povoleno

Pokud se vám stane, že se zmýlíte, mávněte nad tím rukou. Nesnažte se svůj omyl zakrýt, nesnažte se ostatním dokázat, že jste se vlastně nezmýlili, ani se za to netrestejte. Uvědomte si, že je to vlastně jedno. Mýlit se je lidské a z toho vyplývá, že zmýlí se sem tam úplně každý.  

12. Pravidlo jednoho procenta

Cokoli byste rádi zdokonalili, dělejte denně aspoň z jednoho procenta. Když se to nakonec sečte, dostanete se k cíli, ani nebudete vědět jak. Jedno procento krát 365 dní…

13. Dělejte denně jednu věc, kterou jste měli rádi jako děti

Zní to jako další blbina z lifestylových časopisů, ale zkuste to a vydržte to aspoň měsíc. Opravdu to funguje.

14. Pořádně spěte

O správné délce spánku se sice vedou debaty, jedno je ale jasné - dostatek spánku je jednou ze základních podmínek k úspěchu a štěstí. Ovšem kolik hodin potřebujete k tomu, abyste byli svěží a fungovali jako dobře promazaný stroj, si každý musí vychytat sám. Stačí se trochu pozorovat.

15. Žijte přítomností

Člověk se zatěžuje spoustou věcí, které se staly, nebo které by se možná stát mohly. Strachujete se, litujete svých chyb, řešíte něco, co už de facto řešit nemusíte. Vykašlete se na to. Co bylo včera, dnes už vás zajímat nemusí. Jeďte dál, soustřeďte se na svůj cíl. Bezcílné rýpání se v minulosti vás bude jen zdržovat a vysávat.

Zdroje:
Huffington Post, Vlastní