Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Jak z koženky postříkané vodou vznikl hit horkých letních dnů

Jak z koženky postříkané vodou vznikl hit horkých letních dnů
Stačí se rozeběhnout a sklouznout se | zdroj: flickr.com/clappstar

Horký kalifornský den a nebezpečná dětská zábava stály u zrodu jedné z nejoblíbenějších vodních atrakcí. Plachtová vodní klouzačka letos slaví 60 let. 

Když se vrátil Robert Carrier z práce a viděl svého desetiletého syna, jak se s kamarády baví na příjezdové cestě k domu, zděsil se. Kluci si rozpálený beton bohatě postříkali zahradní hadicí a po vzniklé ploše se klouzali.

Druhý den jim přinesl z práce patnáctimetrovou roli umělé koženky, kterou na příjezdové cestě rozbalil a stejně jako beton bohatě postříkal vodou. Klouzala ještě líp, a navíc to bylo bezpečnější. Psalo se léto roku 1960 a čalouník z firmy vyrábějící lodě vytvořil jednu z nejoblíbenějších vodních atrakcí – plachtovou vodní klouzačku.

Carrier svůj nápad postupně vylepšoval – na bok našil trubku s pravidelnými otvory, pomocí níž po připojení zahradní hadice vytvořil "zavlažovací kanál". Voda z puštěné hadice zvlhčovala plochu plachty, zároveň jí ale nebylo tolik, aby se tvořily louže. Prostě tak akorát, aby to na nepropustném povrchu skvěle klouzalo. Výsledek si nechal v roce 1961 patentovat jako "vybavení pro vodní hrátky".

Hit od uvedení na trh

Možná by klouzačka zůstala jen chytrým zlepšovákem jednoho otce. Carrier se však pochlubil kolegům a jeho šéf prohlásil, že zná "někoho ve firmě na hračky". Onou firmou byla společnost Wham-O, která má na svědomí například i frisbee, obruče hula-hop nebo SuperBall.

Koženku nahradili levnějším vinylovým plastem, zkrátili na 7,5 metru a pod názvem "Wham-O Slip 'N Slide Magic Waterslide" v únoru 1961 představili na veletrhu hraček. Než skončilo léto, prodali více než 300 tisíc klouzaček. Pro zahradní vodní radovánky už najednou nebylo potřeba pořizovat si bazén, stačil kus volné plochy a hadice…

Jednoduchý vynález slaví už 60 let a za tu dobu se dočkal různých doplňků a vylepšení – ať už v podobě dvou závodních drah, či třeba nafukovací bezpečnostní zábrany na konci, princip však zůstává stejný. Protože je geniálně jednoduchý. Stačí se rozeběhnout, skočit a užívat si jízdu... A doufat, že plavky zůstanu na svém místě.

Zdroje: