Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Jak se dělá vláda: Nehodící se škrtněte, pane prezidente!

Komentář: Jak se dělá vláda: Nehodící se škrtněte, pane prezidente!
Miloš Zeman, vrchní velitel a vrchní personalista. Vybírá premiéra i členy vlády | zdroj: Profimedia

… a prezident škrtal. Poche ven, Hamáček sem. Dotazník, který mu poslal Andrej Babiš, musel Miloše Zemana potěšit. Příště ho může chtít zas.

Česká vláda vznikla na základě dohody ANO se sociálními demokraty a komunisty. A také dotazníku typu "nehodící se škrtněte".

Vrchní velitel a zároveň vrchní personalista Miloš Zeman ho dostal na stůl od Andreje Babiše. Měl na výběr:

a) Miroslav Poche, ministr zahraničí,

b) Jan Hamáček, pověřený řízením ministerstva zahraničí.

Prezident škrtl variantu a). Poche se tak jmenovacího dekretu nedočkal. Zato Hamáček dostal hned dva – na vnitro i na zamini.

Zeman to zařídí

Postup vyklopil Zeman na TV Barrandov v debatě s Jaromírem Soukupem u lahve sudové slivovice (zde). Nato dopis, ve kterém Zemanovi navrhuje alternativu, Babiš zveřejnil.

Píše se v něm: "… pro případ, že byste se rozhodl nevyhovět mému návrhu ze dne 25. 6. 2018 a nejmenoval byste členem vlády pana Miroslava Pocheho, navrhuji, abyste řízením ministerstva zahraničních věcí dočasně pověřil místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka."

Předseda sociálních demokratů se prostě "obětoval za zájmy státu". Jeho postoj vystihl na Twitteru místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. "Tak dlouho trval Hamáček na nominaci Pocheho, až se navrhl sám…"

Je přitom jasné, že Hamáčkův záskok na zamini není úhybným manévrem, kterým mohou sociální demokraté získat čas na to, aby prezidenta přesvědčili o Pocheho "kvalitách". Je to oddechový čas, který si Hamáček vybral k tomu, aby jeho oranžový tým strávil ponížení.

Zemana není o čem přesvědčovat a prezident v tomto případě nevyměkne. Ví, že kompetenční žalobu k ústavnímu soudu, která by ho vykázala do patřičných mezí, na něj Babiš nepodá. A Poche má tuny másla na hlavě ze svého angažmá na pražské radnici, kde si nechal přihrát milionové kšefty v dozorčích radách městských podniků. Je snadno "odstřelitelný".

Vyměkne Hamáček a Pocheho, ač nerad, obětuje? Ostatně, už vyměkl. "Nechci žádnou alternativu vylučovat… Jsme připraveni jednat," řekl šéf sociálních demokratů v rozhovoru pro sobotní Právo (zde). Ještě před dvěma týdny přitom tvrdil: "Nemáme kam ustupovat."

Nejenže ustoupil, ale fakticky naznačil, že výběr příštího šéfa diplomacie je v Zemanových rukou.

Jen idiot…

Před dvaceti lety Václav Havel na premiéra Zemana naléhal, aby jmenoval ministrem zahraničí někoho jiného než Jana Kavana. Zeman tehdejšího prezidenta okřikl, aby splnil svou povinnost a neporušoval ústavu. A to Havel nijak rezolutně Kavana neodmítl, neřekl že ho nejmenuje, pouze si dovolil mít k němu výhrady.

Dá se to odbýt oblíbeným prezidentovým bonmotem "jen idiot nemění názory". A také tím, že Zeman změnil politickou roli.

Nejspíš se v ní dobře baví. Pro prezidenta a jeho hradní družinu musel být Babišův "dotazník" zábavný. Režisér Jan Hřebejk na Twitteru poznamenal, že Zeman se teď Poche chtává. Dobrý odhad.

Právník úřadu vlády, který celou proceduru vymyslel tak, aby se vlk (prezident) nažral a koza (ústavní pravidla) zůstala celá, se nicméně zapotil.

Přesto je jasné, že jeden z ústavních principů dostal na frak. Je obsažen v článku 68 ústavy (tady) a dá se jednoduše popsat ve dvou bodech:

1) Premiéra vybírá prezident.

2) Ministry vybírá premiér.

Zeman vetem Pocheho vybíral ministra. A Babiš s pomahačem Hamáčkem vrchnímu veliteli právo veta (výběru) přiznali.

Zeman mstitel

Bylo to poprvé, kdy český prezident odmítl jmenovat navrženého ministra, a tipuji, že nikoli naposled. Jak víme, špatné příklady táhnou.

Prezident si o "nehodící se škrtněte" může říct i příště. Tvrdí, že veto vůči navrženému ministrovi bylo výjimečné a sotvakdy ho bude opakovat. Tomu se ale nedá věřit.

Kdyby Robert Pelikán politiku nezabalil a Babiš ho navrhl do své druhé vlády, prezident by ho odmítl stejně jako Pocheho. Zeman-mstitel mu nikdy neodpustí, že vydal Američanům ruského hackera, a tím mu uškodil v Kremlu.

Takový zločin se na Hradě nezapomíná a trestá doživotní hladomornou. Stejně jako ten, který spáchal Poche – podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Také Poche může být rád, že na Hradě hladomorna není.

Zdroje:
Vlastní