Jak přišly tatranky ke svému jménu

MAGAZÍN - Magazín autor: Petr Sobol

Těžko bychom u nás hledali někoho, kdo by neznal oblíbené tatranky. Jak tyto oplatky, které jsou na trhu už tři čtvrtě století, vůbec přišly ke svému jménu? A jak se oproti své původní podobě změnily?

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek , zdroj: David Malik / CNC / Profimedia

Tatranky byly poprvé na trh uvedeny v roce 1945, kdy je začal vyrábět státní podnik Čokoládovny, který vznikl zestátněním firmy Theodor Fiedor a několika dalších firem. "Po válce byla velká poptávka po sladkém. Závod navíc kvůli období války velmi dlouho nepřišel s něčím novým, takže tu bylo hned několik důvodů, proč na trh uvést nějakou novinku," připomněla začátky tatranek Gabriela Bechynská, mluvčí společnosti Mondelēz International, která tyto oplatky vyrábí.

Na začátku se tatranky skládaly ze šesti plátků, měly tvar trojúhelníku, a díky tomu připomínaly špičaté vrcholky slovenských Tater. "Přestalo se s tím ale poměrně záhy, především z důvodu výrobních obtíží. Problémem byl značný vznikající odpad i komplikované balení," uvedla Bechynská.

Trojúhelníkové oplatky se totiž ručně balily do celofánových obalů, což bylo velmi komplikované, stejně jako ruční řezání nožem, které nebylo efektivní.

Stály korunu šedesát

Další velký zlom nastal v momentu, kdy se čokoláda na tatranky přestala nanášet ručně. Přešlo se k mechanizaci výroby, která tak rázem několikanásobně vzrostla. To se psal rok 1957. "Šlo o velký úspěch našich inženýrů, kteří celou - a na tehdejší dobu velmi vyspělou - technologii vymysleli," řekla mluvčí Bechynská. Během jednoho roku se denní produkce oplatek zvýšila ze čtyřiceti kilogramů na dvě tuny, přitom výrobní náklady zůstaly stejné. Tatranky tehdy stály jednu korunu a 60 haléřů.

Tatranky během let prošly dlouhým vývojem, různými chutěmi i velikostmi. Jejich základ ale pořád zůstává stejný. "Výroba základní oplatky je poměrně jednoduchá. Stála a setrvale stojí především na třech základních ingrediencích: mouce, cukru a tuku. A dále ji pak ještě tvoří náplň a poleva," uvedla Bechynská s tím, že se nyní vyrábějí čtyři druhy tatranek. "Nejstarší z nich jsou ty s lískooříškovou náplní," dodala.

Tatranky se vyrábějí v továrně v Lovosicích, kde sídlí druhý největší výrobní závod společnosti v České republice. Společně s nimi se zde pečou také Miňonky, Esíčka, Derby či Koka. Všechny tyto produkty spadají pod zastřešující značku Opavia, která si letos připomíná kulaté jubileum. "První oplatky se totiž v Opavě upekly v roce 1840, tedy přesně přes 180 lety," upřesnila Bechynská.

Tatranky slaví letos 75. výročí, žádné převratné novinky ale nechystají. A neláká je cesta na vzdálenější zahraniční trhy? "Stále platí, že tatranky jsou typické pro Českou republiku a Slovensko. Do dalších zemí je v tuto chvíli neexportujeme," dodala mluvčí společnosti.

Tagy: domácí Česko cukrovinky české firmy české potraviny Potravinářství

Zdroje: vlastní