Dnes je čtvrtek 9. května 2024., Svátek má Ctibor
Počasí dnes 17°C Polojasno

Vytlačili jsme Rusy od Dněpru, hlásí Ukrajinci

Vytlačili jsme Rusy od Dněpru, hlásí Ukrajinci
Ukrajinští dělostřelci v akci. | zdroj: Profimedia

Ukrajinským jednotkám se podařilo v Chersonské oblasti na jihu země zatlačit ruská vojska tři až osm kilometrů dál od levého břehu řeky Dněpr. Oznámila to mluvčí jižního velení ukrajinské armády Natalja Humenjuková.

Ruské jednotky podle ní už nemohou ostřelovat pravý břeh z minometů. Pokračují ale v palbě se zbraní, které mají delší dostřel.

„Předběžná čísla se mění od tří do osmi kilometrů v závislosti na krajinné povaze levého břehu,“ sdělila Humenjuková.

Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit, připomíná agentura ČTK.

Pokud by se nedělní tvrzení armádní mluvčí potvrdilo, znamenalo by to největší postup ukrajinských vojsk za několik měsíců, upozorňuje agentura AFP.

Krátce před jejím prohlášením přitom ruské ministerstvo obrany sdělilo, že ruská armáda podnikla v okolí Dněpru intenzivní dělostřelecké a letecké útoky na ukrajinské jednotky a způsobila jim ztráty v počtu 75 vojáků.

Humenjuková zdůraznila, že ukrajinské síly čeká „ještě mnoho práce“. V oblasti jsou desítky tisíc ruských vojáků. Rusové přitom pokračují v dělostřeleckém ostřelování pravého břehu Dněpru, který má pod kontrolou Ukrajina.

Právě snaha zabránit Rusům v ostřelování pravého břehu si Ukrajina podle pátečního prohlášení generálního štábu vytyčila jako jeden z cílů svých operací v okolí řeky.

 

Zdroje: