Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Radikálové v kuklách demolovali Limassol. Protestovali tak proti migrantům

Radikálové v kuklách demolovali Limassol. Protestovali tak proti migrantům
Ulice, kterou prošli protestující radikálové. | zdroj: Profimedia

Limassolem, druhým největším městem Kypru a oblíbenou turistickou destinací, prošlo v noci na sobotu na 350 lidí v kuklách a zůstala po nich spoušť –zničené obchody, spálené dopravní prostředky i popelnice.

Agentura DPA informuje, že to byl protest extremistů proti přítomnosti migrantů.

Policie proti radikálům zasáhla se značným zpožděním a škodám na majetku nezabránila.

Kyperský prezident Nikos Christodulidis v sobotu na mimořádné schůzce jednal s vedením policie o opatřeních, která mají dalšímu řádění výtržníků zabránit.

Policie proti radikálům zasáhla, podle některých ale nedostatečně. Kyperský prezident Nikos Christodulidis v sobotu svolal mimořádnou schůzku s vedením policie a násilnosti radikálů odsoudil.

Na záběrech televize byli vidět kolemjdoucí, jak utíkají do bezpečí, zatímco maskovaní radikálové v ulicích ničili veřejný i soukromý majetek, házeli na policisty kameny a skandovali „Migranti pryč z Kypru“. Policie nakonec proti radikálům použila slzný plyn a 13 lidí zatkla.

Podobný protest provázený násilnostmi se odehrál začátkem týdne v obci Chloraka na západě Kypru, kde žije mnoho migrantů.

Asi 250 Syřanů v pondělí demonstrovalo proti podmínkám v přeplněných uprchlických táborech, migranty při demonstraci napadli pravicoví extremisté. Právě Syřané tvoří největší podíl z běženců na Kypru.

Na Kypru, v jeho řecké části, tvoří migranti šest procent populace.  V přepočtu na obyvatele hostí tato malá země nejvíce migrantů z Evropské unie, podle agentury AP jich na Kypru žije pětkrát více, než je unijní průměr.

Zdroje: