Dnes je čtvrtek 9. května 2024., Svátek má Ctibor
Počasí dnes 18°C Polojasno

Lodě s ukrajinským obilím dopluly do Istanbulu. Navzdory ruským výhružkám

Lodě s ukrajinským obilím dopluly do Istanbulu. Navzdory ruským výhružkám
Loď Resilient Africa, která veze obilí z Ukrajiny, proplouvá pod mostem v Bosporské úžině spojujícím Evropu s Malou Asií. | zdroj: Profimedia

Druhá loď s nákladem ukrajinského obilí doplula v neděli do istanbulského přístavu. Loď Aroyat, plavící se pod vlajkou Palau, vyplula v pátek z ukrajinského přístavu Čornomorsk.

O den dříve do Istanbulu doplula loď Resilient Africa.

Obě lodě se vydaly na cestu navzdory ruským hrozbám, že napadne každou loď plující z ukrajinských přístavů.

Po červencovém odstoupení Ruska od dohod, které navzdory válce umožňovaly vyvážet z černomořských přístavů ukrajinskou zemědělskou produkci na světový trh, vytvořila Ukrajina v Černém moři vlastní koridor pro přepravu obilí.

Nákladní lodě Resilient Africa a Aroyat, plující pod vlajkou Palau, zakotvily v Čornomorsku předminulou sobotu a měly odplout po naložení pšenice pro Afriku a Asii. Resilient Africa z ukrajinského přístavu vyplula v úterý s 3000 tunami pšenice na palubě a už dorazila do přístavu v Istanbulu.

Aroyat se plaví do přístavu v egyptské Alexandrii s nákladem 17 600 pšenice.

Jsou to první dvě plavidla, která do přístavů v Oděské oblasti vplula od začátku ruské invaze na Ukrajinu, aniž by při tom využila koridor ustanovený obilnými dohodami.

Rusko varovalo, že bude obchodní lodě plující do ukrajinských přístavů pokládat za vojenské cíle.

Další tři lodě plují do ukrajinských přístavů koridorem zřízeným ukrajinským námořnictvem, aby vyvezly 127 000 tun zemědělských produktů a železné rudy pro Čínu, Egypt a Španělsko.

Rusko a Ukrajina jsou zemědělské velmoci, jejichž úroda je klíčová pro potravinovou bezpečnost ve světě. Vpád ruských vojsk do sousední země a mezinárodní sankce proti Rusku destabilizovaly zásobování a světový trh.

V minulých týdnech zničili Rusové při raketovém ostřelování na 300 000 tun oblí.

Ukrajinské jednotky v posledních týdnech pracují na tom, aby odstranily ruskou převahu v Černém moři. V pátek ukrajinské rakety zasáhly ústředí Černomořské flotily.

 

Zdroje: