Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Islámský stát řídil sofistikovanou migrační operaci 'pod dohledem' Turecka

Aktualizováno: Islámský stát řídil sofistikovanou migrační operaci 'pod dohledem' Turecka
Hraniční přechod u syrského Tel Abjádu | zdroj: Profimedia

Islámský stát řídil sofistikovanou migrační operaci na syrsko-tureckých hranicích. Nasvědčují tomu dokumenty, které ukořistili Kurdové v odbytém městě Tel Abjád. Podle nich IS aktivně řídil pohyb na pohraničním přechodu, který Turci nedokázali či nechtěl uzavřít. Otázkou je, kolik radikálů se tímto způsobem mohlo dostat přes Turecko do Evropy. 

Loni v září zveřejnil Islámský stát sérii propagačních videí, která měla zastrašit muslimy, aby neprchali z "chalífátu". Kdo ho opustí, dopouští se "závažného hříchu". Na druhou stranu ale Islámský stát řídil přesun lidí přes hranice a to oběma směry, jak se ukazuje z dokumentů objevených v syrském Tel Abjádu.

Když ho Kurdové loni v červenci dobyli, našli tam dokumenty detailně mapující řízené přesuny lidí a zboží přes turecké hranice v období mezi prosincem 2014 a březnem 2015. Operace řídily "imigrační úřad IS" a "ministerstvo dopravy IS". Experti oslovení britským deníkem The Guardian potvrdili pravost dokumentů.

Řízenou migrací jako zbraní hrozil Islámský stát už loni v únoru. Evropě tehdy "slíbil", že na ni pošle půl milionů utečenců z Libye. Bezpečnostní experti ale za větší problém považují nekontrolovatelný pohyb teroristů schovaných v davu uprchlíků než další vlnu civilních utečenců. 

Každopádně právě hraniční přechod u Tel Abjádu zřejmě sloužil k nerušenému pohybu ozbrojenců. Tomuto podezření nahrává i záznam o pětici můžu a žen z tuniského města Kajruán, která putovala přes zmíněný přechod. Kajruán přitom platí za baštu islámských radikálů. Právě tam studoval i atentátník, který loni zabil 38 lidí na tuniské pláži v Sousse.

Není však vyloučené, že objevené dokumenty nejsou "jen" součástí islamistické propagandy. Islámský stát je mohl ponechat v Abjádu schválně, aby podnítil strach Evropy a podlomil důvěru v Turecko. 

Turecko hranice hlídá, ale jenom před Kurdy

V žinantní situaci se každopádně kvůli dokladům z Abjádu ocitlo Turecko. Nerušený migrační tok kontrolovaný IS zřejmě vedl přes sousední turecké město Akcakale. Ankara očividně nedokázala utěsnit díru ve svém pohraničí. Není ovšem jasné, zda se o to vůbec pokoušela. Až teprve poté, co Abjád v létě ovládli Kurdové, Turecko konečně uzavřelo problematický pohraniční úsek.

Expert na vztahy Turecka a IS David Phillips z Columbijské univerzity tvrdí, že Turci mají dokonalý přehled o pohybu na hranicích. Upozorňuje, že v tomto případě nešlo o nekontrolovaný pohyb přes hranice, ale řízenou dopravní síť pro vozidla, zbraně, lidi, peníze i ropu.

Turci čelí kritice kvůli neschopnosti uhlídat hranice s Islámským státem dlouhodobě mezinárodní. Premiér Ahmet Davutoglu loni v lednu prohlásil, že dokonalé uzavření hranic považuje za nemožné. Přece jen se o to ale pokusí. Od října Turci budují 900 kilometrů dlouhou bezpečnostní zeď podél hranic se Sýrií, která by měla zastavit volný pohyb džihádistů.

Obvinění z toho, že napomáhají Islámskému státu s řízenou migrací přinejmenším tím, že před ní zavírají oči, ale Ankara odmítá. Turci argumentují, že nemohou považovat každého Syřana nebo Tunisana za potenciálního islamistu. 

Navíc prý aktivně potírají převaděčství i verbování bojovníků ze zahraničí do řad IS a v období mezi lednem 2014 a listopadem 2015 zatkli přes 207 tisíc lidí za ilegální překročení hranic.

Zdroje: