Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 12°C Polojasno

I novorozenci budou k cestování potřebovat vlastní pas

I novorozenci budou k cestování potřebovat vlastní pas
zdroj: tisková zpráva

Od července příštího roku už nemá být možné, aby si rodiče zapsali své dítě do cestovního pasu. Po zhruba ročním přechodném období, které pak bude následovat, tak bude muset každý mít svůj vlastní doklad, a to včetně novorozenců.

"Rodiče, kteří chtějí vycestovat s dětmi do zahraničí a doposud nemají své potomky zapsané v cestovním dokladu, to musí udělat nejpozději 30. června letošního roku. Od 1. července bude možné dětem vydat jen cestovní pas," upozorňuje ministerstvo vnitra. Stejný termín se týká také těch rodičů, kteří by potřebovali údaje o dítěti v cestovním pasu doplnit nebo pozměnit.

Pasy pro kojence

Rodiče by tak měli zvážit, zda si dítě na poslední chvíli do dokladů nechat vepsat. Je to sice bezplatné, do roka ale budou muset opět na úřad. Od 26. června 2012 budou moci děti po Evropě cestovat výhradě s vlastním pasem, všechny zápisy proto pozbudou platnosti.

Zatímco nyní děti do 10 let vlastní pas nepotřebují, do roka je budou muset mít i kojenci nebo předškoláci. Doklad má stejnou podobu jako u dospělých s tím rozdílem, že u dětí mladších 12 let úřady nechtějí otisk prstu.

Osvědčení o státním občanství

Pokud rodiče nechtějí zvolit rychlou variantu vydání pasu bez biometrických údajů, musí počítat s tím, že napoprvé může celý proces trvat až dva měsíce. Úřady sice pasy u dospělých i dětí vystavují do lhůty 30 dnů, podmínkou ovšem je, aby rodiče u prvního pasu dítěte předložili osvědčení o jeho českém státním občanství. To vystavují krajské úřady nebo matriky. A i ony na osvědčení mají lhůtu až 30 dnů. Navíc stejně jako pas dítěte vyjde i osvědčení na 100 korun, informuje portál iDnes.cz.

Složité focení

I nejmenší děti musí projít při pořizování pasu fotografováním. Na fotky jsou v případě biometrických pasů kladeny speciální požadavky. "Focení malých dětí je složitější, ale musí se zvládnout. Máme tu speciální židličku, na ni se dá látková plena, aby bylo bílé pozadí, a miminko se do ní posadí nebo položí. Nebo si ho rodič položí na sebe, na hrudník či si ho opře o rameno a použije plenu, aby bylo pozadí fotografie bílé," uvádí Hana Veselá, která vydává pasy na Městském úřadě ve Varnsdorfu.

Nařízení Evropského parlamentu

Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka upozorňuje, že „pokud dítě podstatně změní podobu, musí rodiče žádat o vydání nového dokladu.“ Zapisování dětí do pasů rodičů mění nařízení Evropského parlamentu. Je tedy závazné pro všechny státy EU, která se snaží uplatňovat zásadu jedna osoba - jeden cestovní pas. "Opatření je v zájmu bezpečného cestování dětí a slouží předcházení únosům a zavlečení dětí do ciziny," dodal pro server iDnes.cz Řepka.