Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

O čem se mlčí: Kdo zvolí opt-out, přijde o pětinu penze od státu

O čem se mlčí: Kdo zvolí opt-out, přijde o pětinu penze od státu
zdroj: tisková zpráva

Při vysvětlování principu důchodové reformy se veřejnost dozvěděla od ministerstva práce A, ale B jí zůstávalo docela dlouho skryto. Zatímco možnost vyvést tři procenta sociálního pojištění na soukromé individuální účty se skloňovala ve všech pádech, snížení státního důchodu o jednu pětinu mělo dlouho takřka podobu přísně střeženého tajemství.

Jádrem chystané důchodové reformy bude možnost dobrovolného fondového penzijního spoření, tzv. opt-out, v podobě vyvedení tří procent sociálního pojištění na soukromé individuální účty vedené u penzijních společností. Podmínkou ale je dodatečná vlastní platba nejméně ve výši dvou procent ze základu pro výpočet odvodu na sociální pojištění.

Zatímco o tom, že si lidé budou moci snížit státní platbu na důchody z 28 na 25 procent ze své mzdy za výše uvedených podmínek, se veřejnost dozvídala opakovaně, o snížení státního důchodu pro ty, kteří budou vyvádět zmíněná tři procenta do soukromých fondů, ministerstvo práce a sociálních věcí neinformovalo prakticky vůbec.

Státní pokladna si úbytek tří procent vybere jinde

Hradbu mlčení v této otázce prolomil až vrchní ředitel sekce sociálně pojistných systémů MPSV Jiří Král. Na konferenci „Důchodová reforma - jak dál?" začátkem května přiznal, že lidem, kteří si po spuštění důchodové reformy vyvedou zmíněná tři procenta, klesne základ pro výpočet státních důchodů o celou pětinu. „Předpokládáme, že výpočtový základ bude místo 1,5 procenta po dobu účasti v soukromém fondu jen 1,2 procenta," prozradil Král.

Celý článek na ParlamentniListy.cz