Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Hospodárnost bydlení řeší architekt. Brno má ukázkové domy

Hospodárnost bydlení řeší architekt. Brno má ukázkové domy
zdroj: Pexels

Víte, co spojuje minulá a současná dvacátá léta? Je to drahota, která se tak jako před 100 lety dotýká i střední třídy. Nahnáno teď mají dokonce i boháči, jenže bydlet, topit, prát a svítit se prostě musí. Když se podíváme, jak se s krizí vyrovnali předkové, můžeme okopírovat jejich stavitelské triky. Pádnou odpovědí byla totiž funkcionalistická architektura, která umožňovala a stále umožňuje praktické, moderní a úsporné bydlení. To vám přesně na míru navrhne architekt. Brno a zdejší funkcionalistické stavby, kam pouští veřejnost, berte jako inspiraci, jak si zařídit skutečně chytrou domácnost.

V ERA CAFÉ spojil architekt byt s byznysem. Brno - Černá Pole zvou k návštěvě

Jeden typický funkcionalistický objekt s jednoduchou fasádou, na níž vynikají okna a vchod, dodnes funguje jako pohostinství. Dostanete tam oběd i zákusek přesně podle záměru kavárny Era, kterou před necelým stoletím vytvořil Josef Kranz. Už jako mladý architekt Brno vylepšil řadou budov, které dosud stojí, ale tahle je zájemcům o důmyslné bydlení díky gastroprovozu volně přístupná. Proto, než svěříte přípravu vašeho domu či bytu současnému architektovi, naplánujte si výlet na brněnská Černá Pole, kde vás okouzlí a pohostí Era.

Okna a luxfery aneb Jak architekt v Brně využil denní světlo

Ve funkcionalistické Eře zjistíte, jak si můžete zlevnit provoz vlastní domácnosti, když do ní ze správných světových stran pustíte bezplatné denní světlo. Pochopíte výhody velkých seskupených oken a prosklených stěn z luxferů, které prosvětlují celé přízemí. Vzniká tak vzdušná a velkorysá plocha, z níž vede zakřivené schodiště do prvního patra.

Během stoupání se rovněž přesvědčíte, jak se dokonce i samotné schody mohou proměnit na výrazný designový prvek. Při cestě nahoru i dolu se vám budou postupně otevírat výhledy na interiér a současně budete dobře vidět pod nohy. Ani na schodišti totiž neschází praktický a zároveň vizuálně atraktivní šár z průhledných luxferů. Bez nich byste tam museli neustále svítit žárovkou a spotřebovávat proud.

Funkcionalistický nábytek je odolný a pohodlný

Výhodou spolupráce s architektem je, že vám kromě domu navrhne i veškeré zařízení od světel, přes obklady až po nábytek. Brno je i v tomto směru dokonalou ukázkou. Originální nábytek se v naší kavárně sice nedochoval, zato se dočkal soudobé napodobeniny.

Do pohostinské části se vrátily legendární židle značky Thonet, o kterých se říká, že unesou a vydrží vše. Vyznačují se unikátní ohýbanou konstrukcí a stejně jako v dobách vzniku a rozvoje funkcionalismu vám je firma vyrobí buď ze dřeva, nebo z trubkové oceli.

Moderně a stylově vypadající křesla a židle Thonet můžete dokonce získat i jako starožitnosti. Když si sedací soupravu, kterou vytvořili v dílnách Thonetu před sto lety, necháte přečalounit, stane se důstojnou a moderně působící součástí vaší pracovny či obýváku. Bez potíží ji doplníte novým thonetovým stolkem a rázem jste in.

S nákupem historických kousků vám architekt sice nejspíš nepomůže, ale dokáže vám kolekci doplnit o nové kousky tak, aby byla dohromady vkusná. Vaše soukromá rezidence v Brně nebo jiné lokalitě tím získá neotřelou prvorepublikovou atmosféru.

Pokud vám tedy čisté geometrické linie u staveb a bytového zařízení bez prodražujících příkras vyhovují, prohledejte Aukro. Určitě tam seženete původní thonetový nábytek. Architekt se následně postará o nové solitéry z téže dílny a na vhodných místech vyprojektuje vestavěné skříně. Ty bývaly a stále jsou funkcionalistickým esem v rukávu. Brno vám je v plné kráse představí třeba ve vile Tugendhat. Nebo si udělejte výlet do Prahy a projděte si Winternitzovu vilu. Uvidíte, že praktické věci mohou být kvalitní a krásné zároveň. A jedině taková domácnost je hospodárná, protože ji nemusíte neustále předělávat.

Zdroje:
Inzerce