Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Skoro jasno

Hollywood čeká na konci víkendu oscarová noc, favoritem je Oppenheimer

Hollywood čeká na konci víkendu oscarová noc, favoritem je Oppenheimer
Hollywood | zdroj: tisková zpráva

Nejvýznamnější filmová ocenění na světě, Oscary udílené americkou Akademií filmového umění a věd, budou o nedělní noci předány na slavnostním večeru v Los Angeles. Největší šance na úspěšný večer má snímek režiséra Christophera Nolana o "otci atomové bomby" Oppenheimer. Americká filmová akademie zlaté sošky uděluje od roku 1929 a letošní ročník předávání Oscarů v sále Dolby Theatre Hollywood bude šestadevadesátý. Večerem bude stejně jako loni, a dohromady už počtvrté, provázet komik Jimmy Kimmel.

Už v lednu byl zveřejněn seznam nominovaných ve 23 kategoriích, z nichž nejprestižnější je kategorie nejlepší film. Na tu si dělají naději mimo jiné tvůrci filmu Oppenheimer, kteří navíc mohou pomýšlet i na dalších 12 Oscarů. V hlavní kategorii figuruje dalších devět kandidátů, nominaci mají například také komedie Barbie a Chudáčci nebo historické drama Zabijáci rozkvetlého měsíce, které kritici považují za spolufavority. Desítku finalistů doplňují snímky Zimní prázdniny, Zóna zájmu, Anatomie pádu, Maestro, Minulé životy a American Fiction (Americká fikce).

Nolanův tříhodinový opus o fyzikovi Robertu Oppenheimerovi však už má za sebou úspěšný večer při předávání Zlatých glóbů, kde proměnil pět z osmi nominací. Oppenheimer by si mohl kromě hlavní ceny odnést také sošku za režii nebo v hereckých a technických kategoriích, neboť film dominoval dosavadní sezóně udílení filmových cen. Například americké Sdružení filmových a televizních herců (SAG) na konci února vyznamenalo jako nejlepšího herce v hlavní roli Ira Cilliana Murphyho, představitele Oppenheimera.

Nominace na Oscary mají také Emily Bluntová, která hrála jeho manželku, a také Robert Downey Jr. za jednu z vedlejších rolí.

Dalšími v pořadí titulů s nejvíce nominacemi jsou komedie Chudáčci režiséra Jorgose Lanthimose, která jich má 11, a s deseti historické drama Zabijáci rozkvetlého měsíce režiséra Martina Scorseseho. Ten si podle médií vysloužil už desátou nominaci na nejlepší režii a jeho film je počtvrté kandidátem na hlavní cenu. Kasovní trhák Barbie posbíral nominací osm, včetně dvou mezi kandidáty na nejlepší filmovou píseň.

Poprvé je také na ocenění za nejlepší výkon herečky v hlavní roli nominovaná žena s kořeny mezi domorodými americkými kmeny. Lily Gladstoneová si nominaci vysloužila za ztvárnění jedné z hlavních rolí ve snímku Zabijáci rozkvetlého měsíce, který zachycuje vraždění původních obyvatel státu Oklahoma na začátku 20. století.

V kategorii zahraničních filmů ani letos není český uchazeč, snímek Bratři se nedostal do užšího výběru zveřejněného v prosinci. Finálovou pětici americké filmové akademie tvoří italský film Já Kapitán, japonské Dokonalé dny, španělské drama Sněžné bratrstvo, britská Zóna zájmu a německé drama Das Lehrerzimmer (Sborovna).

O vítězích rozhoduje přibližně 11.000 členů akademie tvořené herci, režiséry, střihači a dalšími pracovníky filmového průmyslu. Loni Oscarům dominovala sci-fi podívaná Všechno, všude, najednou, která proměnila sedm z 11 nominací.

Zdroje: