Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Apple uživatelům usnadní přechod z iPhonu na telefon s Androidem

Apple uživatelům usnadní přechod z iPhonu na telefon s Androidem
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Americká společnost Apple uživatelům od příštího roku usnadní přechod ze svých přístrojů iPhone na chytrý telefon s konkurenčním operačním systémem Android. Firma ve čtvrtek uvedla, že je to součást její snahy přizpůsobit se novým pravidlům EU známým jako Nařízení o digitálních trzích (DMA).

Řešení by mělo být k dispozici od podzimu 2025. Aplikace od společnosti Google pro přechod z iPhonu na Android sice existuje už dnes, ale některé typy dat nepřenáší.

Apple chce koncem letošního nebo začátkem příštího roku umožnit přenos příslušných dat z jednoho webového prohlížeče do druhého na stejném zařízení. DMA také počítá s větší konkurencí u webových prohlížečů.

Přísnější pravidla pro velké on-line platformy platí v Evropské unii od čtvrtka tohoto týdne. Evropská komise (EK) zatím určila 22 služeb šesti společností jako takzvané "gatekeepery", na které se nová nařízení vztahují.

Podle agentury DPA nepřekvapí, že se to týká amerických technologických gigantů Apple, Amazon, Meta Platforms, Microsoft a také Alphabet, což je mateřská společnost Googlu. Na seznamu je také síť pro sdílení videí TikTok od společnosti ByteDance, která pochází z Číny. Jedním z požadavků je, že tyto firmy nesmějí upřednostňovat vlastní služby před službami konkurence.

Zdroje: