Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Hollande navrhuje zrušení protiruských sankcí. Ale jen za určitých podmínek

Hollande navrhuje zrušení protiruských sankcí. Ale jen za určitých podmínek
Francois Hollande je pro zrušení sankcí, pokud se Rusko bude snažit | zdroj: Profimedia

Francouzský prezident Francois Hollande navrhuje odvolání mezinárodních sankcí uvalených na Rusko. Za podmínku ale klade, že posun v rámci řešení krize na východě Ukrajiny. Pokud k žádnému nedojde, sankce by podle nejvyššího představitele Francie měly zůstat v platnosti. 

Hollande doufá, že pokroku se podaří dosáhnout na jednání v Astaně, které se uskuteční 15. ledna. I nad tím ale visí otazník. "Pojedu 15. ledna do Astany pouze v případě, že dosáhneme nějakého nového posunu. A já doufám, že dosáhneme," prohlásil francouzský prezident.

Astanskou schůzku avizoval na konci prosince ukrajinský prezident Viktor Porošenko. Zúčastnit by se jí měly Ukrajina, Rusko, Francie a Německo. Kreml zatím o lednových plánech ruského prezidenta Vladimira Putina mlčí.

Evropská unie a Spojené státy uvalily na Rusko několik sankčních balíčků v reakci na ruskou anexi Krymu a aktivitám, které se týkají vzbouřeneckého východu Ukrajiny. Postih tvrdě dopadl na ruský finanční, energetický i obranný sektor. Moskva pak reagovala odvetnými kroky. 

Zdroje:
Lenta.ru