Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Oblačno

Putinův výroční projev: Rusko, ekonomika, Krym

Putinův výroční projev: Rusko, ekonomika, Krym
Putinův tradiční proslov k Federálnímu shromáždění byl tentokrát očekávaný víc než obvykle | zdroj: Isifa.com

Ruský prezident Vladimir Putin ve své tradiční zprávě o stavu federace shrnul nejdůležitější události uplynulého roku. Nejfrekventovanějším slovem se v jeho letošním projevu stalo Rusko, hned v závěsu byl Krym, který Rusko anektovalo, a po něm "jednota", "rubl" a "národ". 

S ničím mimořádně novým, co by ještě nezaznělo buď přímo od něj nebo od jeho blízkých spolupracovníků, totiž šéf Kremlu nepřišel. V úvodu projevu, který startoval se sedmiminutovým zpožděním, vytáhl pochopitelně Krym.

Černomořský poloostrov, jehož pobřeží lákalo ruskou šlechtu a stejně jako později i komunistické špičky, přirovnal k Chrámové hoře v Jeruzalémě, respektive k jejímu významu pro židy a muslimy. Krym je podle jeho slov pro Rusko důležitý, protože odtud pramení duchovní kořeny "různorodého, ale jednotného ruského státu".

Sankce by Západ uvalil na Rusko i bez anexe Krymu, jednoduše by se našel jiný důvod, jak prohlásil Putin. Rusko si podle jeho slov musí chránit vlastní suverenitu. "Buď budeme suverénní, nebo se rozpustíme ve světě."

Zatímco pro řadu evropských zemí je suverenita luxusem, který si nemůže dovolit, pro Rusko je podle Putina naprostou nutností. Šéf Kremlu pak poukázal na to, že politika zdržování (termín, který se vžil za studené války) nebyla vymyšlena ani včera, ani předevčírem, ale existovala vždy, kdy Rusko získávalo na síle.

Zajímavostí je, že se o Američanech zmínil relativně pozitivně, mluvit s nimi má prý občas "větší smysl než s vládami některých jiných států".  Přesto bylo z jeho projevu jasné, že roztržka s americkým prezidentem Obamou je pro něj nepřekonatelná a směr ruských vztahů se Spojenými státy se v nejbližší době nezmění.

Sankce v každém případě Moskvu zabolely. Putin slíbil amnestovat zahraniční kapitál, který se vrátí do Ruska, a Rusům zase slíbil, že jim vláda do tří až pěti let zajistí kvalitní léky a potraviny především domácí výroby. Co mají lidé jíst a čím se mají léčit do té doby, neupřesnil.

Tradiční poselství Federálnímu shromáždění zakončil ve stejném patriotickém duchu, s jakým mluvil v jeho úvodu. "Letos tak, jak tomu už bylo mnohokrát ve chvílích, které utvářely naše dějiny, náš národ jasně ukázal jak národní rozmach, tak životní odolnost a vlastenectví. Obtížné situace, s nimiž se setkáváme, pro nás vytvářejí i nové možnosti. Jsme připraveni přijmout jakoukoli výzvu a zvítězit."

Zdroje: