Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Holanďani mění autobusové zastávky ve včelí zahrady

Holanďani mění autobusové zastávky ve včelí zahrady
Střechy více než tři stovek autobusových zastávek v nizozemském Utrechtu se změnily v malé zahrádky | zdroj: Utrechtský magistrát

Zatímco většina měst se zmůže jen na výmluvy, případně tvorbu vizí, jak zvýšit množství zeleně, vedení nizozemského Utrechtu se rozhodlo jít přírodní rozmanitosti aktivně naproti – střechy více než tří stovek autobusových zastávek proměnilo v malé zahrádky.

Zahrádkami plnými kvetoucích rostlin vábících v posledních letech ohrožené včely a čmeláky, město nechalo pokrýt střechy 316 autobusových zastávek.

Dalších 96 bylo vybaveno solárními panely, které napájejí mimo jiné informační cedule o příjezdech autobusů, všechny zastávky osvětlují LED světla a sedadla jsou vyrobena z bambusu.

  zastávka Jedna z autobusových zastávek zvoucích včely k návštěvě | zdroj: Instagram.com/uitdragerij

Ani co se týká včel nejsou střešní zahrádky konečnou. Koncem roku by měl ve městě vzniknout "včelám přátelský" reklamní stožár s největším včelím hotelem na světě.

"Chceme zdravé životní prostředí pro všechny. Zelené střechy pomáhají zachycovat jemný prach, dešťová voda zadržená v půdě zajišťuje chlazení ve vedru. A zajišťují také biologickou rozmanitost ve městě, což je dobré pro hmyz, jako jsou včely," uvedl mluvčí radnice Matthijs Keuning. Město chce být podle něj "nejzdravějším regionem v Evropě".

 

Zdroje:
Vlastní