Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Hlavní cenu na Sundance získalo rodinné drama ‚In the Summers‘

Hlavní cenu na Sundance získalo rodinné drama ‚In the Summers‘
Alessandra Lacorazzaová | zdroj: Profimedia

Hlavní cenu na festivalu nezávislých filmů Sundance, který skončil v neděli, získalo rodinné drama In the Summers (Během let) kolumbijsko-americké režisérky Alessandry Lacorazzaové.

Film vyprávějící o komplikovaném vztahu dvojice sester s jejich otcem, kterého navštěvují během letních prázdnin v Mexiku, zaujal porotu jako nejlepší ve Spojených státech produkovaný snímek. Nejlepším zahraničním filmem se stalo drama Sujo o malém chlapci, jehož život je poznamenán tím, že jeho otec před svou násilnou smrtí pracoval pro drogový kartel.

Jako nejlepší americký dokument porota vybrala snímek Porcelain War (Porcelánová válka) o trojici umělců, kteří bojují ve válce na Ukrajině. Cenu za nejlepší mezinárodní dokument si odnesla norská produkce A New Kind of Wilderness (Nový druh divočiny) o rodině žijící izolovaně v lesích, která se po neštěstí musí vydat do civilizace.

Celkem letošní 40. Sundance nabídl divákům ve městech Park City a Salt Lake City v Utahu 80 filmů ze 24 zemí.

Filmový festival spoluzaložil americký filmař Robert Redford. Přehlídka dostala jméno podle jedné z Redfordových nejslavnějších rolí, kterou vytvořil po boku svého pozdějšího dlouholetého přítele Paula Newmana ve snímku Butch Cassidy a Sundance Kid.

Festival, který měl původně upozornit na regionální „nehollywoodské“ filmaře, je dnes největší přehlídkou nezávislého filmu v USA. Své průlomové snímky na něm uvedli režiséři Steven Soderbergh, Jim Jarmusch či Quentin Tarantino. Pro méně známé tvůrce bývá každoročně příležitostí najít distributory i širší publikum.

Zdroje: