Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

V debatě na Nově čelil Babiš dotazům na covid, Nerudová na tituly a Pavel na KSČ

V debatě na Nově čelil Babiš dotazům na covid, Nerudová na tituly a Pavel na KSČ
Na TV Nova se utkali tři hlavní favorité prezidentské volby | zdroj: twitter.com/televizninoviny

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se v dnešní prezidentské debatě v televizi Nova dostal do defenzivy kvůli své činnosti při epidemii covidu-19 či vyšetřování ve Francii. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová naopak čelila otázkám na nezkušenost ve veřejném prostoru či kauzu „rychlotitulů“ a plagiátů závěrečných prací studentů univerzity a bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel musel obhajovat své někdejší členství v KSČ.

Jediná debata, které se v předvolebním období účastnil Babiš, trvala nakonec 111 místo avizovaných 90 minut.

Babiš čelil dotazům na svůj premiérský podíl na ekonomických problémech i úmrtích lidí v prvních dvou letech epidemie covidu-19. Pavel popsal Babišovo počínání jako chaos. „Chaotické bylo řízení i komunikace k veřejnosti,“ řekl. Nerudová uvedla, že krizový manažer by měl situace řešit, ne je vyvolávat. „Polovina ekonomického propadu byla způsobena chaosem,“ řekla. Podle Babiše však na epidemii nebyl nikdo na světě připraven, sám se řídil doporučeními odborníků a vysoký počet úmrtí ho mrzí.

V defenzivě byl Babiš i při dotazech na předběžné vyšetřování možných daňových úniků ve Francii. „Nevím o žádném vyšetřování, nikdo mě nekontaktoval,“ řekl. Komentovat nechtěl prohlášení místopředsedy ANO a hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka, který tento týden řekl serveru Seznam Zprávy, že nebude volit Babiše, ale Pavla.

Nerudová se naopak musela bránit výtkám, jak dosud komentovala kauzu, že za jejího působení coby rektorky studenti za finanční úplatu získávali tituly za neúměrně krátkou dobu. Nerudová tvrdí, že o těchto praktikách nevěděla. Dnes zdůraznila, že univerzitu řídila v náročném covidovém období. „Jsem rád, že paní Nerudová potvrdila, že covid-19 byl pro nás velice náročný,“ kontroval Babiš.

Pavel zase musel obhajovat své někdejší členství v komunistické straně, do které vstoupil jako čtyřiadvacetiletý v roce 1985. Uvedl, že to není žádným tajemstvím. „Nikdy jsem ji nezastíral, hovořil jsem o tom otevřeně,“ řekl s tím, že zveřejnil všechny dokumenty.

Kandidáti museli v dnešním přenosu vysvětlit vlastní volební hesla, televize do debaty zařadila i hodnocení kandidátů jejich partnery. Uchazeče o funkci prezidenta také nechala zvolit ze sady slov ty nejdůležitější hodnoty. Babiš vybral svobodu, solidaritu, bezpečnost, Nerudová svobodu, rovnost a prosperitu, Pavel svobodu, solidaritu a řád a pořádek. Trojice rovněž přibližovala svůj postoj k amnestii či milostem, ale také odpovídala na dotazy dětí.

Diskuse se týkala i prezidentských priorit, diplomacie, pomoci Ukrajině či činnosti České národní banky. Nerudová vyčetla Babišovi, že proti zájmům občanů prosazuje nízké úrokové sazby, protože prospívají firmám z holdingu Agrofert z jeho svěřenského fondu. „Stovky milionů občanů v eurozóně mají úrok 1,75 procenta, naše firmy a občané mají sedm procent, já myslím, že to pochopí všichni i na základce,“ reagoval Babiš.

Při debatě to nejvíc jiskřilo mezi Babišem a Pavlem. Bývalý premiér vyčítal Pavlovi, že poslední roky nic nedělal pro lidi a pouze se připravoval na kandidaturu. Pavel kritizoval například Babišův populismus, dokáže si podle něj připsat zásluhu i za „východ slunce“. Nerudová dvojici vybízela, aby nechala osobních půtek a dostalo se na diskusi o budoucnosti ČR.

profimedia-0749274461 Marek Hilšer odešel z debaty na Nově | zdroj: Profimedia

Hilšer odešel z debaty na Nově: Vadilo mu, že favorité mají debatovat zvlášť

Senátor Marek Hilšer hned v úvodu opustil dnešní debatu pětice prezidentských kandidátů na televizi Nova. Kritizoval přitom nerovný přístup k uchazečům o funkci hlavy státu, když trojice nejúspěšnějších kandidátů podle průzkumů bude od 20:00 ve stejné televizi diskutovat zvlášť. Ředitel zpravodajství televize Nova Kamil Houska ČTK sdělil, že kandidáti s konceptem debat, který jim dává větší prostor, věděli a souhlasili s účastí.

Marek Hilšer dorazil na debatu od 17:00, které se účastnil ještě poslanec SPD Jaroslav Bašta, podnikatel Karel Diviš, senátor Pavel Fischer a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. O tři hodiny později začne debata bývalého premiéra Andreje Babiše, bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové a bývalého vysokého představitele armády Petra Pavla.

Televize v úvodu vysvětlila, že kandidáti v první diskusi se umístili po zprůměrování průzkumů na čtvrtém až osmém místě. Hilšer řekl, že takový postup je nefér hlavně kvůli voličům, kteří mají právo na to, aby jejich kandidáti vystupovali za rovných a spravedlivých podmínek. „Ne podle vůle mocných v této zemi,“ uvedl.

Svůj odchod vysvětlil tím, že prezident musí hrát fér hru a umět se postavit nepravostem. „Bohužel rovné podmínky tu dnes nevidím,“ konstatoval. Před odchodem ze studia si Hilšer potřásl rukou s přítomnými a na svůj stolek ve studiu umístil vlastní fotografii.

Houska ČTK sdělil, že všichni kandidáti byli předem o konceptu debaty informováni a s účastí souhlasili. „Rozdělení vychází z průměrování výsledků všech předvolebních průzkumů relevantních agentur za poslední týdny. Takto mají všichni kandidáti mnohem větší prostor se vyjádřit,“ uvedl. Připomněl, že stejný model zvolila televize i u parlamentních voleb a dostala pozitivní zpětnou vazbu. „Možnost odejít ze studia je taktéž volbou daného kandidáta,“ doplnil Houska.

Hilšer v následné tiskové zprávě dodal, že nefavorizovaní kandidáti mají „sloužit jen jako pozadí hlavního souboje“. Ostatním kandidátům popřál do voleb hodně štěstí a požádal české občany, aby šli hlasovat a nenechali se znechutit. „Není to neúcta, ale je třeba bojovat,“ uzavřel před odchodem ze studia. Na dotaz televize Nova upřesnil, že jeho gesto neznamená odstoupení z voleb.

Politolog Jan Herzmann v on-line vysílání Novy uvedl, že Hilšer postupoval podle pravidla „odliš se, nebo zemřeš“. „Pokusil se odlišit. Měl pocit, že mu to může přinést pozornost těch, kdo se považují za rebely, nechtějí dělat věci obvyklým způsobem,“ řekl. Odchod byl podle něj „pěkným divadlem“, u potenciálních voličů pak Hilšerovi neuškodí, protože by pravděpodobně neřekl nic, co dosud neslyšeli.

Ostatní kandidáti po jeho odchodu debatovali o ekonomice, důchodové reformě, válce na Ukrajině či prezidentských pravomocích. Diviš v úvodu kritizoval Babiše, že se neúčastnil debat a přijal pozvání jen do dnešní pozdější debaty na Nově. „Kartářka vám správně doporučila, že byste se měl věnovat rodině, užít si důchodu,“ prohlásil. Šéfa ANO vyzval, ať z voleb odstoupí a občany požádá, ať místo Babiše volí Diviše.

První volební kolo se uskuteční v Česku tento pátek a v sobotu, kdy by výsledky měly být známy během odpoledne. Pokud žádný z kandidátů nezíská v úvodním kole nadpoloviční podporu, dva nejúspěšnější postoupí do finále, které se bude konat za dva týdny. Mezi prezidentské kandidáty původně patřil i odborářský předák Josef Středula, který však v neděli v přenosu České televize oznámil stažení nominace.

Zdroje: