Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Hadrák slaví! Legendární Velorex jezdí po silnicích už 70 let

Hadrák slaví! Legendární Velorex jezdí po silnicích už 70 let
Ve Velorexu je to vždy jízda s větrem ve vlasech. | zdroj: Profimedia

Hadrák, splašený trubky, prchající stan, chroust nebo pytel na mrzáky. Legendární vozítko Velorex slaví v letošním roce 70 let. Za tu dobu tříkolová kárka pro invalidy dobyla srdce milovníků originálních aut a zahrála si i v několika filmech a seriálech.

Projektu na motorovou tříkolku s trubkovým rámem potaženým koženkou věřil málokdo. Bratři František a Mojmír Stránští si však za svým vozítkem pro „invalidy a válečné poškozence“ stáli. V lednu 1951, kdy byla jejich dílna znárodněna a začleněna do hradeckého Velodružstva, své tříkolky – dosud vyráběné v malých sériích – doladili a začala sériová výroba.

Stavba Velorexu je naprosto unikátní – přední dvě kola se ovládají pomocí volantu, zadní kolo pohání motor z motocyklu. Vozítko jako takové je velmi lehké a k jeho řízení stačí mít řidičák na motorku. Jen – ač bylo Velorex prodávám jako pomůcka pro invalidy – nenabízí svému řidiči příliš pohodlí. Kdo viděl film Vrchní, prchni!, jistě tuší.

Celkem bylo do ukončení výroby v roce 1971 vyrobeno 15 300 kusů této legendy. Dnes je každý z nich velmi ceněný a pořádají se pravidelné srazy jejich majitelů a fanoušků. Vozítko si také zahrálo v mnoha filmech, kromě zmíněného Vrchní, prchni! třeba v Ať žijí duchové – tam se objevila čtyřkolá verze, jíž se vyrobilo 1380 kusů. V jednom ze svých dílů se mu věnoval i britský pořad Top Gear.

Zdroje:
Vlastní