Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Gotta na věčnost vyprovodil největší český zvon Zikmund

Aktualizováno: Gotta na věčnost vyprovodil největší český zvon Zikmund
Rakev se zpěvákem z katedrály vynesla Hradní stráž, v čele průvodu šla Gottova manželka Ivana s jeho dcerami | zdroj: Profimedia

Obřadem a zádušní mší ve Svatovítské katedrále skončilo poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem. Mše se zúčastnily stovky pozvaných hostů, smuteční proslov přednesla herečka Jiřina Bohdalová. Rakev nesenou Hradní stráží z katedrály vyprovodila píseň Už z hor zní zvon. Odpoledne se pak se zpěvákem v motolském krematoriu rozloučili jen ti nejbližší.

Liturgický obřad sloužil kardinál Duka a mezi hosty byly známé osobnosti z kulturního, společenského i politického života v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Do katedrály tak dorazili například bývalé první dámy Dagmar Havlová a Livie Klausová, hokejista Jaromír Jágr, herci Jiří Bartoška, Miroslav Donutil či Bolek Polívka a množství zpěváků a zpěvaček jako třeba Lucie Bílá, Hana Zagorová, Olga Lounová, Miroslav Žbirka, Vojtěch Dyk či Richard Krajčo.

Nechyběly samozřejmě vdova Ivana se zpěvákovými dcerami Charlotte Ellou, Nelly Sofií, Dominikou a Lucií, které rakev za doprovodu Gottovy písně Už z hor zvoní zvon vyprovodily z katedrály. 

"Měl dar krásného hlasu, umění interpretace a úsměv, kterými naplňoval radostí miliony posluchačů doma i v cizině. Ještě léta budou lidé naslouchat jeho písním," prohlásil kardinál Dominik Duka, který mši vedl.

"Jeho slovo vždycky platilo. Vyznával celoživotně pevný řád, vážil si svého talentu a nepromarnil ani minutu," pronesla Bohdalová ve smuteční řeči. 

Gottovi fanoušci zaplnili celé Hradčanské náměstí. Se svým idolem se mohli rozloučit už v pátek v Paláci Žofín, poklonit se mu přišlo 49 tisíc lidí. Sobotní obřad se odehrával se státními poctami.

Po dopolední mši následně vůz s rakví zamířil do motolského krematoria, kde se se zpěvákem rozloučili už jen ti nejbližší. Zatím není jasné, kde bude urna s popelem uložena.

Karel Gott zemřel 1. října ve věku 80 let.
Zdroje: