Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Gandalovič s podnikatelem Bušinou: Večírek a potom zakázka

Gandalovič s podnikatelem Bušinou: Večírek a potom zakázka
zdroj: tisková zpráva

Firma Filipa Bušiny získávala desítky zakázek skrze známosti s resortními politiky. Jedním z nich je i Petr Gandalovič, který ale vše popírá.

Exministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS se v lednu 2008 zúčastnil oslavy narozenin dítěte podnikatele Filipa Bušiny. Ještě tentýž rok získala Bušinova společnost Stavby a.s. od Povodí Vltavy zakázku za 120 milionů korun. Přitom tato instituce spadá právě pod ministerstvo zemědělství. Navíc celou soutěž organizovala firma Executive Project Group ovládaná Bušinou. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

Přišli i další

Podle MF Dnes se oslavy narození zúčastnili i místopředseda ODS Petr Bendl či šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Vše dokazuje nahrávka z večírku, kterou se podařilo MfD získat. Deník také připomíná, že špičky občanské demokracie jakékoli úzké kontakty s Bušinou zatím popíraly.

Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic je nyní obviněný z daňových úniků, při kterých měla jeho skupina způsobit škodu nejméně 300 milionů korun. Všem obviněným hrozí pět až dvanáct let vězení. Samotný Bušina kvůli kauze složil funkci a jeho členství v ČSSD bylo pozastaveno.

Zatloukat, zatloukat, zatloukat

Kompromitující záznam ukazuje Bušinu, jak vítá přicházející hosty, mimo jiné si srdečně potřásá rukou právě s tehdejším ministrem Gandalovičem.

"S Bušinou jsem se nikdy nesetkal. Jeho jméno jsem slyšel poprvé, když vypukla jeho kauza," tvrdil podle MfD Gandalovič tuto středu. Když se objevila výše zmíněná nahrávka, exministr zemědělství setkání připustil. "Jako ministr jsem absolvoval spoustu společenských akcí, často mě pozvali jiní lidé než hostitelé, a to byl zřejmě i případ tohoto večírku."

Kamera tehdy zachytila i tehdejšího hejtmana Bendla, šéfa poslaneckého klubu ODS Tluchoře nebo náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra, který je pravou rukou předsedy občanských demokratů Topolánka.

Podle Mladé fronty se Bendl ještě ve čtvrtek dušoval, že se s Bušinou nikdy soukromě nesetkal. "Toho člověka znám, ale kámoši nejsme. Věděl jsem, že je sociální demokrat, (nynější středočeský hejtman za ČSSD David) Rath na mě před volbami zkoušel nasadit svoje lidi," bránil se Bendl. "Já na to koukám a nechce se mi tomu věřit. Takovou akci si nepamatuju," reagoval po zhlédnutí nahrávky.

Vysvětlení? Prostě náhoda

Kontakty s Bušinou přiznali Tluchoř se Šnajdrem. "Potkal jsem ho na pár akcích a často jsem jej vídal docházet do sněmovny do kanceláří zdravotního výboru za jeho tehdejším předsedou Davidem Rathem," řekl Šnajdr. Svou účast na Bušinově večírku spolu s Tluchořem vysvětlil „náhodnou změnou lokálu".

"Já jsem ten den slavil čtyřicáté narozeniny. Nejdříve ve sněmovně a pak jsme se v nějaké větší skupině přesunuli ještě do této restaurace," vzpomíná Tluchoř.
Mladá fronta Dnes uvádí, že záznam z oslavy pořídili lidé, kteří v té době vedli s Bušinou obchodí spor a mapovali jeho aktivity.

Bušina vytvořil propracovanou síť, která získávala stamiliony z kapes daňových poplatníků. Vlastnil firmu Executive Project Group (EPG), která připravovala výběrová řízení. Zároveň také vedl společnosti Stavby a Status, které předpřipravené tendery často vyhrávaly.

Zakleté Povodí Vltavy

Povodí Vltavy najalo Bušinovu firmu na rekonstrukci koryta Berounky či stavbu vodního díla Záskalská u Hořovic. I přes pozdější odhalení napojení zadávající a vítězné firmy přihrálo povodí další projekty, například opravu Orlické přehrady za 50 milionů, opět Bušinově společnosti.

Následovaly finance čerpané z Povodí Moravy a Státního zemědělského a intervenčního fondu. Sedm milionů stála Bušinou provedená likvidaci povodňových škod, dalších 34 pak úprava koryta Dyje u obce Drnholec.

Nevídaný rozsah

Filip Bušina již firmy Stavby a Status od nástupu do úřadu oficiálně nevlastní, ale stále je vedou s ním spojení lidé. A policie, která ho nyní vyšetřuje kvůli daňovým únikům je toho názoru, že se společností zbavil jen naoko.

Vrcholu dosáhla Bušinova aktivita poté, co jej středočeský hejtman David Rath jmenoval náměstkem nemocnic. Kromě toho, že EPG tendry připravovala a Bušinova druhá firma v nich vítězila, tak sám náměstek celý proces kontroloval. V kraji takto například získal dvacetimilionovou zakázku na rekonstrukci nemocnice v Příbrami.

www.parlamentinlisty.cz