Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

ČSSD: Chceme snížit deficit. Po volbách proto porostou daně

ČSSD: Chceme snížit deficit. Po volbách proto porostou daně
zdroj: tisková zpráva

Rychlé a razantní mají být změny, které plánuje sociální demokracie. Mimo jiné by šlo o návrat progresivního zdanění.

Pokud ČSSD vyhraje volby, chce zvýšit daně z příjmu právnických osob nebo spotřební daň z lihovin a tabákových výrobků.

Plánuje rovněž obnovit progresivní zdanění a zavést dědické daně u dědictví v hodnotě nad deset milionů korun. Na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru to řekl místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Progresivní daň

Podle plánu ČSSD by bylo zavedeno druhé daňové pásmo pro daň z příjmu ve výši 38 procent pro lidi s výdělkem nad 1,2 milionu korun ročně.

Sobotka zvýšení daní zdůvodnil tím, že stát bude potřebovat peníze na podporu hospodářského růstu. ČSSD chce totiž do roku 2013 snížit deficit veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP a přijmout euro nejpozději v letech 2015 až 2016.

Euro přijmeme do roku 2016, říká Paroubek - více čtěte ZDE

"Změny musí být dostatečně rychlé a razantní. Proto už nyní máme takto konkrétní plán," uvedl Sobotka.

Pořádek ve státní správě

Dalších úspor chce ČSSD dosáhnout například tím, že zpřísní podmínky pro zadávání veřejných zakázek a udělat další personální audity ve státní správě.

V oblasti boje s korupcí slibují sociální demokraté obnovení finanční policie nebo zavedení černé listiny, na které by byly zařazeny společnosti, které uplácely. Stínový ministr vnitra František Bublan mimo jiné navrhl zřízení ombudsmana pro policisty či daňové úlevy pro dobrovolné hasiče.

Ve srovnání s programem pro neuskutečněné předčasné volby doznal velkých změn program ČSSD v oblasti školství. Strana například upustila od státních maturit.

Nyní oranžová kniha hovoří o zavedení flexibilnějších standardizovaných zkoušek, které by nahradily "těžkopádné státní maturity". Dále sociální demokraté počítají se zavedením spoření na vzdělávání a půjček pro studenty. V oranžové knize už se nezmiňují o boji proti školnému. Pro učitele chtějí prosadit vyšší právní ochranu.

Věčné téma poplatky

I nadále strana trvá na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, hodlá zabránit privatizaci nemocnic a zdravotních pojišťoven a zavést dobrovolné komerční pojištění. Současně ovšem odmítá standardy zdravotní péče.

Sociální demokraté plánují podporovat narození prvního dítěte pomocí vyššího porodného a vyšších přídavků. Podle stínového ministra sociálních věcí Zdeňka Škromacha totiž u rodin, které si pořídí jednoho potomka, je větší šance, že si pořídí i další.

Své návrhy programu ve formě takzvaných oranžových knih představovali po celé dnešní dopoledne na zasedání ústředního výkonného výboru jednotliví stínoví ministři. Straníci i veřejnost se k nim budou moci vyslovit do března. Na polovinu března je pak naplánována programová konference strany.

www.parlamentnilisty.cz