Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Aktualizováno: Francouzská vláda při potlačování etnických násilností přitvrdí

Aktualizováno: Francouzská vláda při potlačování etnických násilností přitvrdí
Pouliční nepokoje ve Francii | zdroj: Profimedia

Francouzská vláda nasadí k potlačování nepokojů další prostředky, řekl po jednání meziresortního krizového štábu prezident Emmanuel Macron, nouzový stav však nevyhlásil. Velkou roli v propagaci protestů podle něj hrají sociální sítě TikTok a Snapchat, vláda bude po těchto platformách požadovat identity těch, kteří vyzývají k násilnostem. Macron se na krizové jednání předčasně vrátil ze summitu Evropské unie v Bruselu.

Nepokoje, které byly v noci na dnešek nejhorší v Paříži a jejím okolí, vypukly po smrti 17letého Nahela M. se severoafrickými kořeny, který přišel o život v úterý ráno krátce poté, co ho policie zastavila při dopravní kontrole. Když odmítl uposlechnout její výzvu a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm z bezprostřední blízkosti vystřelil. Mladík zranění krátce nato podlehl. Video střelby se rychle rozšířilo na sociálních sítích a Francouze hluboce šokovalo a podnítilo nepokoje, které se rozšířily do desítek měst. Následovaly tři noci výtržností.

„(V ulicích) čelíme organizovaným a dobře vybaveným skupinám, ale také mnoha mladým lidem. Třetina zatčených jsou mladí nebo dokonce velmi mladí. Je odpovědností rodičů zajistit, aby zůstali doma,“ cituje deník Le Figaro francouzského prezidenta. Macron situaci také označil za „nepřijatelnou“, protestující podle něj zneužívají smrti teenagera, aby páchali násilí.

Krizovému jednání francouzského kabinetu předsedala také premiérka Élisabeth Borneová. Pokračující násilí v ulicích vyvolané nedávným zastřelením mladíka severoafrického původu policistou při dopravní kontrole označila za „neúnosné a neomluvitelné“. S Macronem prý hodlá šéfka vlády zvážit „všechny možnosti“ odpovědi státu na pokračující etnické protesty, které si vyžádaly k dnešnímu dni 875 zatčených.

Vláda vyzvala k plošnému zastavení autobusové a tramvajové dopravy

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin požádal prefekty v celé zemi, aby od dnešních 21:00 zastavili veřejnou autobusovou a tramvajovou dopravu. Jedná se o součást vládních opatření, která mají zmírnit napětí po vypuknutí násilných nepokojů na řadě míst Francie vyvolaných smrtí 17letého mladíka při zásahu policie. Vláda rovněž rozhodla o zrušení velkých veřejných akcí a o nasazení obrněných vozidel četnictva v ulicích měst.

Úřadům ve Francii se navzdory desítkám tisíc policistů rozmístěných napříč celou zemí nedaří zabránit násilnostem. Prezident Emmanuel Macron po dnešním zasedání krizového štábu uvedl, že vláda nasadí k potlačování nepokojů další prostředky. Výjimečný stav ale zatím Macron nevyhlásil.

V reakci na nepokoje, při nichž bylo zničeno na 2000 vozidel a téměř 900 lidí bylo zatčeno, úřady v některých městech přistoupily k restrikcím samy. Devítisettisícové Marseille, druhé největší francouzské město, rozhodlo o zákazu veřejných protestů. Od dnešních 19:00 zde nebude fungovat hromadná doprava. Zákazy vycházení vyhlásilo i několik měst v okolí Paříže, a to až do začátku příštího týdne.

Ve Francii se za uplynulé tři dny protestovalo na desítkách míst, jejich přehlednou mapu vypracovala stanice BBC.

Podle krajně levicového poslance jsou nepokoje ve Francii důsledkem sociální politiky

Řada francouzských politiků dnes nepokoje odsoudila, další říkají, že se daly čekat. Poslanec za krajně levicovou Nepodrobenou Francii (LFI) Alexis Corbière protesty označil za „smutný a předvídatelný výsledek“ vládní sociální politiky. Nepřímo jej i jeho stranické kolegy za to kritizoval ministr pro životní prostředí Christophe Béchu. Podle něj by měli politici vyzývat ke klidu, místo aby rozdmýchávali hněv. Někteří politici volají po vyhlášení nouzového stavu nebo zákazů vycházení.

„Je to smutný a předvídatelný výsledek roků společenského opovržení, oslabování veřejných služeb a odmítání diskuse o reformě policie,“ napsal na twitteru k nepokojům poslanec LFI Corbière. Ministr životního prostředí Béchu v narážce na „neposlušné“ poslance LFI u mikrofonu stanice Radio Sud odsoudil veřejné činitele, kteří odmítají vyzývat ke klidu a rozdmýchávají podle něj hněv tím, že svalují vinu na „policii, která zabijí“.

Francouzská premiérka Élisabeth Borneová při setkání s ministry hovořila o „nesnesitelných a neomluvitelných“ činech, které páchají v ulicích protestující; zapalují autobusy, budovy veřejné správy, odpadkové koše a bojují s policisty. Za neomluvitelné označil demonstrace i prezident Macron, který předčasně opustil zasedání Evropské rady v Bruselu, aby se doma zúčastnil krizového jednání.

V rozhovoru s televizí France 2 prefekt jihofrancouzského regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur podpořil rozhodnutí některých starostů zavést zákaz vycházení v nejhůře zasažených obcích. „Máte tu ty, kteří demonstrují před půlnocí, a ty, kteří po nocích ničí a rabují,“ prohlásil Renaud Muselier z Macronovy centristické strany Obnova (Renaissance). Nejagresivněji se podle něj chovají zástupci „extrémní levice“, kteří si „přejí smrt“ policisty, jenž mladíka zastřelil. Pro vyhlášení nouzového stavu v zemi se však Muselier nevyslovil.

Ministr Olivier Klein, který má ve francouzské vládě na starosti bydlení a městské plánování, ve vysílání France Inter řekl, že vyhlášení nouzového stavu by bylo „přiznáním selhání“. Případná další nařízení o omezení pohybu se budou podle něj vydávat podle potřeby po poradách s prefekty regionů.

Nejostřejší byl ve svých prohlášeních bývalý neúspěšný krajně pravicový prezidentský kandidát Éric Zemmour na Europe 1: „Je zjevné, že se nacházíme (v rané fázi) občanské války. To jsou střety mezi obyvatelstvem a orgány veřejné moci. Máme tu etnickou vzpouru, ale lidé se chovají i prospěchářsky, všude se rabuje,“ řekl podle Zemmour.

Zdroje: