Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Francouzi potřetí stávkovali proti penzijní reformě, účast ale byla slabší

Francouzi potřetí stávkovali proti penzijní reformě, účast ale byla slabší
Francouzi potřetí vyšli do ulic na protest proti penzijní reformě | zdroj: Profimedia

Ve Francii dnes znovu stávkovali pracovníci hromadné dopravy, učitelé, či zaměstnanci energetických společností, kteří nesouhlasí s návrhem důchodové reformy z dílny vlády a prezidenta Emmanuela Macrona. Do ulic francouzských měst potřetí za poslední tři týdny vyšly statisíce nespokojených lidí, účast na manifestacích nicméně podle policie i organizátorů oproti druhé lednové vlně protestů klesla.

Reforma, kterou nyní posuzují zákonodárci, předpokládá, že většina Francouzů bude do důchodu odcházet v 64 letech, tedy o dva roky později než dosud.

Stávka omezila provoz na železnici, narušena byla školní výuka a zastavila se i distribuce ropných produktů. Odbory opět vyzvaly lidi, aby vyšli do ulic ve velkém počtu, a protestní pochody se konaly v desítkách měst včetně Nice, Marseille, Toulouse, Nantes a také v Paříži. V metropoli demonstranti, mnozí z nich mladí, pochodovali od Opery a nesli transparenty s hesly jako „Zachraňte svůj důchod“ a „Zdaňte miliardáře, ne babičky“.

Ministerstvo vnitra vpodvečer oznámilo, že napříč Francií policie zaznamenala 757 000 demonstrantů. První dvě stávky proti důchodové reformě 19. a 31. ledna vylákaly do ulic podle policie pokaždé něco přes milion lidí. Odborová centrála CGT dnes hlásila účast „téměř dvou milionů“ lidí, i v jejím případě se ovšem jednalo o nižší součet oproti minulému týdnu, kdy hovořila o 2,8 milionech protestujících.

Aktuální penzijní systém je „demokratická vymoženost v tom smyslu, že je to francouzská zvláštnost, kterou nám jiné země závidí“, řekla 29letá manifestantka Anissa Saudemontová, která pracuje v médiích. „Mám dojem, že při vysoké inflaci, nezaměstnanosti, válce na Ukrajině a klimatické změně by se vláda měla zaměřit na něco jiného,“ dodala žena.

Dnešní protesty byly převážně pokojné, francouzská média však informovala také o výtržnostech. Ve městě Rennes policie zadržela 13 lidí poté, co tamní pochod vyústil v konfrontaci mezi několika desítkami účastníků a strážci zákona. V Paříži pak skončilo ve vazbě nejméně 17 lidí v souvislosti s poničením tří podniků a zapalováním odpadkových košů.

Státní dopravce SNCF uvedl, že služby dnes byly silně narušeny na železnici v celé zemi a týkalo se to i vysokorychlostních vlaků a mezinárodních spojů do Británie a Švýcarska. Stávka narušila i provoz pařížského metra. Podíl stávkujících ve sledovaných sektorech byl nižší než před týdnem, uvádí deník Le Monde. U SNCF klesl ze 36 procent na 25, mezi učiteli zase z 26 na 14 procent. Stávka ve státním energetickém podniku EDF se obešla bez výpadků proudu.

Francouzi tráví v důchodu v průměru nejvíce let ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a většina z nich se toho podle průzkumů nechce vzdát. Podle vlády je reforma nezbytná pro udržení penzijního systému v černých číslech. „Důchodový systém je ztrátový a nám na systému záleží, musíme ho zachránit,“ řekl ministr práce Olivier Dussopt rozhlasové stanici RMC.

Šéf odborového svazu CGT Philippe Martinez řekl, že Macron trváním na velmi nepopulární reformě v době vysoké inflace hraje „nebezpečnou hru“. Vládní návrh prezentovaný 10. ledna se od pondělka projednává na plénu dolní komory francouzského parlamentu, kde zatím nemá jistou většinovou podporu. Vláda nicméně zvolila pro prosazení svého plánu proceduru, která za určitých podmínek umožňuje začít daný návrh zavádět i bez souhlasu parlamentu.

Odboráři mezitím slibují pokračování protestů a další mobilizaci plánují už na sobotu.

Zdroje: