Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Maďarská vláda podle Orbána podporuje vstup Švédska do NATO

Maďarská vláda podle Orbána podporuje vstup Švédska do NATO
Viktor Orbán | zdroj: Profimedia

Maďarská vláda podporuje vstup Švédska do NATO, napsal dnes na sociální síti X po telefonátu se šéfem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Vstupu Švédska do aliance dosud bránilo Maďarsko a Turecko. Turecký parlament ale ve středu přijetí skandinávské země schválil a nyní je na tureckém prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, aby ratifikaci dokončil.

„Potvrdil jsem, že maďarská vláda podporuje členství Švédska v NATO. Také jsem podtrhl, že budeme dál vyzývat maďarské Národní shromáždění, aby hlasovalo pro švédský přístup,“ napsal Orbán.

„Těším se na ratifikaci hned, jak se maďarský parlament sejde,“ sdělil dnes na sociální síti X Stoltenberg. Ratifikace švédského vstupu uvázla v maďarském parlamentu na více než rok. Přistoupení země k NATO vyžaduje souhlas všech členů aliance.

Orbán v úterý kromě toho uvedl, že pozval předsedu švédské vlády Ulfa Kristerssona do Budapešti, aby s ním švédské připojení k NATO probral. Švédská strana maďarský návrh ohledně jednání podle serveru Politico odmítla, vyjádřila ale naději, že Budapešť brzy švédskou žádost o vstup ratifikuje.

Zdroje: